Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Kinderhanden pellen garnalen voor Europese Markt

3 min read

Een groot deel van de Thaise garnalen is bestemd voor de Europese Unie

In de Thaise garnalenindustrie worden kinderen massaal uitgebuit. De kinderen zijn werkzaam in fabrieken, waar ze voor weinig geld lange dagen maken met het pellen en sorteren van garnalen.

Dit blijkt uit onderzoek dat kinderhulporganisatie Terre des Hommes op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid presenteert.

Een aanzienlijk deel van de productie is bestemd voor consumptie in de Europese Unie. Terre des Hommes wil dat de Thaise regering maatregelen neemt om de rechten van de kinderen te beschermen. Ook de Europese Unie moet meer druk uitoefenen op bedrijven en zorgen voor adequate regelgeving, zodat de handel transparanter wordt en de kinderen bescherming krijgen.

Kinderarbeid in Thailand

De meeste kinderen werken in de provincie Samut Sakhon, het hart van de Thaise garnalenindustrie. Van de kinderen die in de Thaise garnalenindustrie werken, komt het merendeel uit de buurlanden Myanmar, Cambodja en Laos, al dan niet met hun ouders. Ze proberen in Thailand de kost te verdienen voor familie in het land van herkomst, om de zorg voor de jongere broertjes en zusjes te helpen bekostigen, of proberen er een nieuw leven op te bouwen. In 2012 ging het om 20.000 tot 30.000 kinderen van 15 tot 17 jaar, een kleinere groep is nog jonger, blijkt uit een rapport dat Terre des Hommes vandaag publiceert. De publicatie vindt plaats in het kader van de Internationale Dag tegen Kinderarbeid, op vrijdag 12 juni.

Ongedocumenteerd en onbeschermd

De werkomstandigheden in de fabrieken zijn belabberd: kinderen werken soms 11 uur per dag achter elkaar en zes dagen per week, ook ‘s nachts. Veiligheidsinstructies ontbreken veelal en als er iets stuk gaat moeten ze zelf voor de kosten opdraaien. Veel migranten zijn werkzaam in fabrieken die niet officieel geregistreerd staan. Voor hen is dat de enige plek waar ze terecht kunnen omdat ze niet over de vereiste papieren beschikken. Het aanvragen van een werkvergunning is wel mogelijk in Thailand, maar de procedures zijn zeer complex. Migranten zijn daarom overgeleverd aan tussenpersonen, die hen in ruil voor geld aan werk helpen. De migranten zitten daardoor direct met een schuld. Kinderen werken ook om deze schulden af te betalen.

Transparantie

Een groot deel van de Thaise garnalen is bestemd voor de Europese Unie: ongeveer 13 procent. Door de gebrekkige transparantie is lastig in kaart te brengen hoeveel kinderhanden er precies aan te pas komen. Terre des Hommes wil dat Nederland zijn invloed in Brussel aanwendt om de garnalenindustrie over de hele keten transparanter en eerlijker te maken. Volwassen migranten zouden een volwaardig loon moeten krijgen, zodat ze niet genoodzaakt zijn een beroep te doen op hun kinderen. Ook consumenten zijn aan zet, door bij winkeliers en restaurants te vragen naar de herkomst van garnalen.

Recht op onderwijs

Terre des Hommes dringt ook bij Thailand aan op maatregelen, zodat migranten en hun kinderen niet overgeleverd zijn aan het illegale circuit en fatsoenlijke werkplekken krijgen. Migranten zijn immers hard nodig in Thailand; er zijn niet genoeg Thaise arbeidskrachten om het werk in de verschillende industrieën te verzetten. Garnalenhandelaren moeten ervoor zorgen dat sociale standaarden worden gewaarborgd, zodat jongvolwassenen fatsoenlijk werk en loon krijgen en kinderen gewoon naar school kunnen. ‘Elk kind heeft recht op onderwijs en bescherming’, aldus Aysel Sabahoglu, kinderrechtenjurist bij Terre des Hommes. Verder moeten bedrijven in hun hele inkoop- en productieketen kinderrechten respecteren.

Dit moet in EU-verband wettelijk worden verankerd. Via de campagne Destination Unknown komt Terre des Hommes op voor migrantenkinderen die slachtoffer zijn of dreigen te worden van uitbuiting. Terre des Hommes geeft voorlichting over de risico’s die kinderen lopen wanneer ze migreren én biedt opvang, medische zorg, juridische hulp en onderwijs om kinderen aan een beter bestaan te helpen. [Nieuwsbericht: Terres de Hommes] Onder een video.

Download hier het rapport: Migrant Child Labour in Thai Shrimp Industry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *