Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

53.000 euro voor eerste vaatje Hollandse Nieuwe

1 min read

Veiling Eerste Vaatje 2015, Foto: Nederlands Visbureau

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe haring is vandaag traditioneel geveild in de visafslag van Scheveningen. De veiling luidt officieel het haringseizoen in.

Het eerste vaatje is verkocht aan Visgilde voor €53.000. Dat is iets minder dan vorig jaar toen het eerste vaatje 56.000 euro opbracht. De opbrengst gaat dit jaar naar het Nationaal Ouderenfonds. Met het geld zullen stranduitjes voor eenzame ouderen georganiseerd worden.

Ruben Nicolai, ambassadeur van het Nationaal Ouderenfonds, opende de veiling om 14.00 uur. Daarna werd de Hollandse Nieuwe gekeurd door een proefpanel van haring deskundigen. De officiële veiling startte om 15.15 uur. Na de veiling kon de nieuwe haring geproefd worden.

De veiling luidt officieel het haringseizoen in. Deze was eerst gepland op 9 juni, maar werd uitgesteld, omdat de haring nog niet vet genoeg was. Het is voor de derde keer dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum kon plaatsvinden. Eerder gebeurde dit al in 2006 en 2013.

Vlaggetjesdag is vorige week wel gewoon doorgegaan. De Hollandse Nieuwe is vanaf donderdag overal te koop. Nederland verslindt de komende periode liefst 25 miljoen kilo Hollandse Nieuwe.

Video: ´Hollandse Nieuwe krijgt dikke 9´

Bijschrift video: Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe werd woensdag traditioneel geveild in de visafslag in Scheveningen. De haring bracht 53.000 euro op en dat geld gaat naar het Nationaal Ouderenfonds. Met de veiling is het haringseizoen officieel geopend en volgens de juryvoorzitter kunnen we weer genieten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *