Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Visserij Innovatiecentrum Stellendam officieel geopend

1 min read

Het centrum beschikt over een 32 meter lang en ruim 3 meter breed zoutwaterbassin met een zandbodem. Boven de bak loopt een loopwagen langs op rails. Het bassin is voorzien van camera’s en geavanceerde meetapparatuur. Foto: Visserij-innovatiecentrum

Op vrijdag 26 juni 2015 is het Visserij-Innovatiecentrum Zuidwest Nederland in Stellendam officieel geopend. Het centrum ligt recht tegenover de visafslag in Stellendam.

Naar voorbeelden in Denemarken en Frankrijk, beschikt Nederland nu ook over een centrum waar vissers hun netwerk, aanpassingen van hun vistuig en nieuwe vistechnieken kunnen testen.

Het centrum beschikt over een 32 meter lang en ruim 3 meter breed zoutwaterbassin met een zandbodem. Boven de bak loopt een loopwagen langs op rails. Het bassin is voorzien van camera’s en geavanceerde meetapparatuur. Er kunnen onder meer modelvisnetten met een schaal van 1 op 6 worden getest. Het bassin kan ook gebruikt worden voor testen van vangstmethodes van vissen en schaal- en schelpdieren.

Het Visserij-innovatiecentrum bundelt de kennis van verschillende organisaties en technische partners. Het idee voor het centrum ontstond vier jaar geleden tijdens een internationale studiereis van vissers.

“Nederlandse vissers waren tot nu toe aangewezen op centra in Denemarken en Frankrijk om bijvoorbeeld de werking van nieuw vistuig te testen. Daarmee zijn aanzienlijke tijd en kosten gemoeid. Nu kan dat ook in Nederland,” aldus Johan van Nieuwenhuijzen, mede-initiatiefnemer van het centrum.

Het samenbrengen van de kennis van verschillende organisaties en technische partners in dit centrum gaat vissers helpen een verdere verduurzamingsslag te maken. Het project is uitgevoerd onder de regeling Duurzame ontwikkeling visserijgebieden Zuid-Holland en mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Europese visserijfonds en Stichting Verduurzaming Visserijsector Voordelta.

Kijk voor meer informatie op www.visserij-innovatiecentrum.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *