Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Steeds meer Noordzee visbestanden duurzaam bevist

2 min read

Het gaat steeds beter met de visbestanden in de noordelijke en westelijke wateren van Europa

Het gaat steeds beter met de visbestanden in de noordelijke en westelijke wateren van Europa. Meer dan de helft van de bestanden wordt op een duurzaam niveau bevist, een manier die het voortbestaan van deze bestanden garandeert.

Ter voorbereiding van de voorstellen over vangstquota voor volgend jaar maakte de Commissie een balans op van de Europese visbestanden. Voor de Noordzee, de Baltische Zee en de rest van de noordoostelijke Atlantische Oceaan stemde die analyse tot tevredenheid. Van de 62 onderzochte bestanden waren er vorig jaar 32 op een duurzaam niveau. In 2009 gold dat slechts voor 14 procent van de bestanden.

‘Meer vis kan worden gevangen en dus bijdragen tot betere inkomsten voor onze vissers en hun gemeenschappen. In de Middellandse Zee blijven echter ernstige problemen van overbevissing bestaan’ zo waarschuwde de Europese Commissie dinsdag in een persbericht hier.

Eurocommissaris Karmenu Vella zei . “Het zichtbare succes in de noord Europese visserij bewijst dat duurzaam visbeheer mogelijk is. Samen met de vissers moeten we nu deze positieve resultaten samenvoegen om de doelstellingen van het nieuwe gemeenschappelijk visserijbeleid te bereiken.

Onze inspanningen in het Middellandse Zeegebied moeten worden geïntensiveerd. We moeten management plannen ontwikkelen voor het beheer in de Unie en meer doeltreffende regionale plannen. “Maar alleen als wij de situatie in onze lidstaten adresseren krijgen we de nodige geloofwaardigheid om dit met onze partners in het Middellandse Zeegebied te bespreken” aldus Vella

Noordzee

Bestanden als schol en tong worden bevist op een niveau dat duurzaam is, ‘onder maximale duurzame opbrengst’ (MSY). Voor tong in de Noordzee geldt dat ook. Kabeljauw daarentegen wordt nog steeds boven MSY bevist in het Kattegat en het Skagerrak. In deze gebieden bevinden de kabeljauw- en tongbestanden zich op een laag niveau. [ lees hier PDF]

Middellandse en Zwarte Zee

Vella maakt zich echter vooral zorgen om de Middellandse Zee. Liefst 93 procent van de onderzochte visbestanden wordt niet duurzaam bevist. Dat geldt zowel voor bestanden die alleen door Europeanen worden bevist als voor bestanden die ook door vissers uit derde landen bevist worden.

Bij bestanden als heek, mul, zwarte zeeduivel en blauwe wijting ligt de visserijsterfte meer dan zes keer hoger dan duurzaam zou zijn. De Zwarte Zee zou er niet beter aan toe zijn: daar wordt 86 procent van de bestanden overbevist. [Bron]

Lees ook: Questions and Answers about Fishing Opportunities in the EU for 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *