Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Grijze garnaal blijft veertien dagen vers door techniek

2 min read

Voorts is er ook een nieuwe vangst techniek ontwikkeld: op basis van elektrische pulsen 'springen' Noordzeegarnalen uit het zand en worden ze in een net gevangen dat amper nog de bodem raakt

Onderzoek naar de kwaliteit van garnaal gebeurde onder leiding van Geertrui Vlaeminck (ILVO) en verschillende innovaties voor de sector werden tijdens een congres in de gebouwen van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) meegedeeld

“Er werd gezocht naar een onschadelijk product om garnaal mee te behandelen aan boord van de schepen, maar eigenlijk streven we naar het vers aanvoeren van de garnaal en het koken aan land”, verduidelijkt wetenschappelijk directeur Hans Pollet (ILVO). “Nu wordt garnaal aan boord gekookt met zeewater en toegevoegd zeezout, maar het koken en het koelen gebeurt beter onder zeer gecontroleerde omstandigheden.”

Met een de nieuwe techniek kan de garnaal, zonder bewaarmiddelen, tot veertien dagen gekoeld vers blijven. Er ging een uitgebreide studie naar het voorkomen van bacteriën aan vooraf, ook werd het hele verwerkingsproces bestudeerde en geoptimaliseerd.

Een tweede innovatie is het op punt stellen van een techniek om garnaal aan land onder de beste omstandigheden in leven te houden, wat smaak en uiteraard versheid ten goede komt “Het in leven houden gebeurt momenteel op een vrij primitieve manier, nu werd een speciale tank ontwikkeld om voldoende hoeveelheden garnaal in een kleine ruimte en onder goede omstandigheden in leven te houden.”

Voorts is er ook een nieuwe vangsttechniek ontwikkeld: op basis van elektrische pulsen ‘springen’ Noordzeegarnalen uit het zand en worden ze in een net gevangen dat amper nog de bodem raakt. Niet alleen wordt daarmee het bodemleven gespaard, er is ook amper bijvangst wat ook de kwaliteit van de garnaal ten goede komt. ILVO werkt tot slot nog een een techniek om de grijze garnaal in aquacultuur te kweken. De bedoeling is om garnalen te kweken die groter zijn dan acht centimeter, want die zijn momenteel niet te verkrijgen.

ILVO zegt nog dat het garnaalbestand het goed doet in de Noordzee en de vangst de laatste jaren stelselmatig groeide tot ongeveer 40.000 ton, vooral door Duitse en Nederlandse vissers gevangen. De Belgische kustvisserij voert ongeveer duizend ton per jaar aan, vooral dagvers en zonder bewaarmiddelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *