Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Bodemberoering visserij Waddenzee is onzinprobleem

1 min read

Zand opspuiten word ook wel ‘Rainbowing’ genoemd, dit is het proces waarbij een baggerschip zand met een grote boog uit het schip spuit. Het zand is eerder op een andere locatie van de zeebodem opgezogen

U lezer, u bent verstandiger dan Groninger hoogleraren die al sinds 2004 stelselmatig het Waddenfonds plunderen.

Door: Rypke Zeilmaker

Na lezen van dit blog snapt u ook waarom u niets van hooggeleerde pretenties van Groninger dier-ecologen hoeft aan te trekken, wanneer zij geen kwantitatief bewijs overleggen. Ook de bewering van een hoogleraar is niet meer dan dat: een bewering.

Een groep activisten verenigd in Coalitie Wadden Natuurlijk en Groninger ecologen ontdekte voor 3,1 miljoen euro met ‘Waddensleutels’-onderzoek recent wat iedereen al wist, maar dan academischer opgeschreven: dat mosselen lekker zijn en dus ook door vogels en zeesterren massaal worden weggevreten. En dat door storm een mosselbank kan wegslaan.

Eureka! Vervolgens riep Gronings hoogleraar Han Olff  bij de eindpresentatie van Waddensleutels, zonder enige empirische grond: ‘De visserij moet weg van de Waddenzee.’ Simpel boerenverstand is voldoende om hun met hooggeleerde pretenties en persberichten gebrachte beweringen te weerleggen.

Dynamiek is koning van het Wad
De mantra is nu dat ‘de visstand van de Waddenzee achteruit gaat’. Maar: Waddensleutels deed geen enkel empirisch onderzoek naar de impact van visserij. En waar zij beweren dat garnalenvisserij de visstand omlaag zou brengen, verzwijgen zij de factor 8-13 grotere predatie van platvis door zeehonden.

Wat is die ‘bodemberoering door visserij’ dan?

Lees hier verder op Climategate.nl, reageren kan daar ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *