Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers willen Greenpeace-stenen zelf bergen

1 min read

De kottervissers hadden in juni al vijf van de tien stenen zelf weggehaald.

De kottervissers leggen zich er bij neer dat Greenpeace de stenen in de Noordzee niet hoeft weg te halen van een rechter. Maar ze willen wel „een statement afgeven” door de keien zelf op te ruimen. Dat kondigde de organisatie VisNed vrijdag aan. De belangenvereniging vind de stenen namelijk wel gevaarlijk.

Greenpeace heeft in mei een aantal zwerfkeien gedumpt op de Klaverbank in de Noordzee. Die liggen nu op de bodem, 30 tot 50 meter onder de zeespiegel. Volgens de milieuorganisatie moeten de stenen bijdragen aan het herstel van de natuur.

De kottervissers hadden in juni al vijf van de tien stenen weggehaald. In een kort geding eiste VisNed dat Greenpeace de andere keien verwijderde, maar de rechter in Amsterdam vond de keien lang niet zo gevaarlijk. Volgens VisNed klopt dat vonnis niet, maar levert een hoger beroep weinig op.

In het verleden zijn er wel degelijk vissersschepen op de Noordzee gekapseisd nadat er zware stenen in hun netten waren terechtgekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *