Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Haaien invasie Britse kustwateren

2 min read

Een parkwachter filmde meer dan 50 haaien in Britse kustwateren

Een parkwachter filmde meer dan 50 haaien in Britse kustwateren. Veel mensen denken misschien dat haaien alleen leven en jagen, en voor hun is de video onder waarschijnlijk verbazingwekkend of zelfs schokkend.

De Engelse naam voor deze haaiensoort is Smooth-hounds een haaiensoort die vaak in grote groepen samenkomt zoals een groep honden. Vandaar dat de Engelsen hen de naam “hounds” hebben gegeven.

De Nederlandse benaming van de soort is Gladde haai of Toonhaai (Mustelus mustelus). De haai heeft een grijze rug, lichte flanken zonder vlekken en een geelwitte buik. Hij heeft een slank lichaam en een korte kop met in de bek vlakke, plaatvormige tanden. De maximale lengte is 164 cm en het gewicht is ruim 13 kg. De soort is niet gevaarlijk.

De video is opgenomen door een parkwachter bij een getijdenzone in Sussex, Engeland. Hoewel het bekend is dat gladde haaien in kustwateren foerageren was het, volgens de parkwachter, verbazingwekkend om ze in zulke grote aantallen zo dicht bij kust te zien.

Het voedsel van deze haaien bestaat uit kreeftachtige, krabben en ongewervelden, maar ook vis staat op het menu. Ze zoeken in groepen vlak bij de bodem in het ondiepe water van een getijdenzone.

Gladde haaien komen voor langs de kusten van de oost Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee, tot op een diepte van 200 meter. Evenals de gevlekte gladde haai komt deze soort voor in de zuidelijke Noordzee. Langs de Belgische en Nederlandse kust wordt deze haaisoort sporadisch gevangen. Onder de video.

De video is opgenomen door een parkwachter in een getijdenzone bij Sussex in Engeland. Volgens de parkwachter was het verbazingwekkend om zoveel haaien zo dicht onder de kust te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *