Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Greenpeace weer niet vervolgd om stenendump in Noordzee

2 min read

Het bergingsschip Frienship spoorde met een side scan sonar vijf stenen weer op en bracht ze in Harlingen aan wal, foto Nederlands Visbureau.

De stenen die door Greenpeace op de bodem van de Klaverbank Noordzee zijn gedumpt, vormen geen gevaar voor vissers, aldus de rechtbank in Amsterdam in een kort geding dat door VisNed was aangespannen.

Greenpeace hoeft de stenen die ze in de Noordzee heeft gedumpt niet te verwijderen. Ook worden toekomstige acties door de organisatie niet verboden. Vorige maand deden Anja Keuter uit Urk en honderden vissers aangifte tegen Greenpeace.

Volgens de rechter komen op de Klaverbank van nature grote stenen voor en moeten de vissers daar maar rekening mee houden. ‘Greenpeace heeft bekend gemaakt waar de stenen liggen’ aldus het vonnis. [Download onder]

Greenpeace dumpte in 2008 al twee tot drie ton wegende betonblokken vanaf een schip met een kraan in de Noordzee west van het Duitse eiland Sylt in de Duitse bocht. In 2009 in het Kattegat, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden. In 2011 op de Klaverbank en bij het eiland Sylt. Vooral bij het eiland Sylt waar veel kleine Nederlandse, Deense en Duitse garnalenvissers actief zijn is het dumpen van grote stenen levensgevaarlijk.

VisNed is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten die Greenpeace heeft gemaakt, een bedrag van ongeveer 1400 euro.
Directeur Pim Visser van VisNed noemt de uitspraak in een reactie teleurstellend. „Maar we leven in een rechtsstaat, dus we hebben die te accepteren.” VisNed beraadt zich nog op een eventuele bodemprocedure.

De Nederlandse Vissersbond wilde de procedures niet afwachten en stuurde eerder al het bergingsschip Friendship om vijf stenen uit zee te halen. Anja Keuter meldt op twitter: „Blijkbaar hebben milieuterroristen in dit land meer rechten dan hardwerkende mensen. De visserman zal ook actie moeten gaan voeren.”

Het AD schrijft hier dat de oliesector nu plannen maakt om afgedankte boorinstallaties ook maar op de zeebodem achter te laten. Pavel Klinkhamers, campagneleider bij Greenpeace: ,,De wet is heel duidelijk: afval mag niet in de zee achtergelaten worden. Dat een dochter van de Nederlandse staat nu hiervoor pleit, is vreemd.” [lees hier het artikel]

Download hier het vonnis VisNed v/s Greenpeace (PDF)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *