Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Schotse vis vernietigd door Franse boeren

2 min read

Schotse vis over Franse snelweg gegooid, foto: Hunter Transport

Zeven Schotse vrachtwagens geladen met vis zijn in Frankrijk aangehouden en hun lading is vernietigd door boze protesterende Franse boeren, deze protesteren vanwege dalende prijzen en buitenlandse concurrentie.

De vrachtwagens van het Schotse bedrijf Hunter Transport, werden dinsdagavond aangehouden terwijl zij op weg waren naar een vismarkt in Lorient. Er werd voor £ 175.000 (€ 250.000) aan vis vernietigd zo meldt STV News hier.

Twee andere Franse vrachtwagens die vlees vervoerden werden ook gestopt tijdens het boeren protest, hun lading werd verbrand op de weg.

Eigenaar Sam Hunter van het transportbedrijf zegt: “Zeven van onze vrachtwagens zijn aangehouden, en de vis is over de snelweg gegooid. De boeren stoppen alle vrachtwagens die voorbij komen. Onze vrachtwagens waren op weg naar Lorient. De vis werd opgestapeld en overgoten met diesel. We hebben alle vrachten geannuleerd totdat de protesten voorbij zijn.”

Franse veeboeren beleven de ernstigste crisis in dertig jaar tijd. De Europese steunmaatregelen voor landbouw zijn in afgelopen tien jaar afgeschaft. Er zijn geen minimumprijzen meer en overschotten worden niet meer opgepot. Ook is de concurrentie uit Midden- en Oost-Europa groot.

Minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, heeft gezegd dat zeker één op de tien veeboeren op de rand van bankroet staat. Het gaat om tien procent van circa 25.000 boerenbedrijven. De veehouders vertegenwoordigen ongeveer de helft van de totale Franse landbouw en veeteelt.

Toeristen moeten donderdag wederom rekening houden met verkeershinder in Frankrijk. Het is vooral chaos rond Lyon, waar diverse snelwegen nog steeds worden geblokkeerd door de boeren.

Video: French farmers protest over low product prices

Franse veeboeren beleven de ernstigste crisis in dertig jaar tijd. De Europese steunmaatregelen voor landbouw zijn in afgelopen tien jaar afgeschaft. Er zijn geen minimumprijzen meer en overschotten worden niet meer opgepot. Ook is de concurrentie uit Midden- en Oost-Europa groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *