Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

MDV 1 ‘Immanuel’ schakelt over op twinrig-pulsvisserij

2 min read

Twinrig-pulsvisserij, een compleet nieuwe vangsttechniek met twinrignetten

Na bijna twee maanden vissen schakelt de MDV 1 ‘Immanuel’ half augustus over op de twinrig-pulsvisserij, een compleet nieuwe vangsttechniek om met twinrignetten ook tong proberen te vangen.

Voor de eerste praktijkproeven wordt één twin–rignet voorzien van elf pulsmodules. Ontwerper Harmen Klein Woolthuis van HFK Engineering kiest in overleg met Arie Lokker van Coöperatie Westvoorn voor een onderlinge afstand van zestig centimeter, twintig centimeter extra in vergelijking met de pulswings voor bokkers.

De modules worden met lichtgewicht titanium-ringen aan dyneematouwen geknoopt. De touwen fungeren als trekontlaster en zijn verbonden met de boven- en onderpees van het net. De elektroden slepen voor de onderpees over de zeebodem.

Klein Woolthuis is al twee jaar bezig met integratie van de puls- en twinrigvisserij. De mallen voor de modules zijn nu klaar en de elektronica wordt momenteel getest bij Brunelco in Haaksbergen, waarna deze in ronde frames waterdicht worden afgegoten bij MacArtney Benelux in Hoogvliet.

Vervolgens worden de frames in speciaal ontworpen drijvers geschoven. Nieuw is dat de modules uitgerust zijn met een nfc-tag voor near field communication, waardoor loggegevens eventueel ook met een smartphone uitgelezen kunnen worden.

De MDV 1 vist sinds half juni met de twinrig. Hoewel er op het innovatieve vaartuig best nog wat kinderziektes overwonnen moeten worden gaat het volgens mede-eigenaar Hendrik Romkes met besommingen en brandstofverbruik naar tevredenheid. Het verbruik varieert van 6 tot 7 ton gasolie per week. Met stomen wordt meer gasolie per uur verbruikt dan met vissen.

Mede gelet op het beperkte vermogen vist de MDV 1 met relatief kleine twinrignetten. Wettelijk gezien mag het wekveld voor de twinrigpulsvisserij niet breder zijn dan twaalf meter.

De MDV 1 gaat in Stellendam voor de kant, en de planning is dat in week 34 wordt proefgevist met de twinrigpuls. Eerder deze maand zijn tijdens het bezoek aan Vlaggetjesdag Stellendam de e-kabels al opgedraaid [Bron: Visserijnieuws.nl]

Video: Twinrigpulsen is een compleet nieuwe vangsttechniek waarmee schol en tong op een duurzame manier gevangen kan worden. De impact op de bodem is minimaal en vis wordt opgeschrikt door kleine pulsen. De MDV 1 ‘Immanuel’ is de eerste kotter die er gedurende drie jaar mee experimenteert. De resultaten worden gedeeld met de sector via nieuwsbladen en masterplanduurzamevisserij.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *