Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuw soort hengelende vis ontdekt

2 min read

Deze diepzeehengelvis werd ontdekt op een diepte tussen de 1 en 1,5 kilometer diep

Wetenschappers hebben een soort diepzee-hengelvis ontdekt in de Golf van Mexico die nooit eerder is gezien. De vondst werd gepresenteerd in het internationale tijdschrift Copeia dat schrijft over nieuwe soorten vissen, amfibieën en reptielen.

De diepzeehengelvis, familie van bijvoorbeeld de zeeduivel, werd ontdekt op een diepte tussen de 1 en 1,5 kilometer diep. Op die diepte is er geen zonlicht en overleven is een uitdaging. De hengelvis lokt zijn prooi met de hengel op zijn kop.

Volgens Tracey Sutton, oceanograaf aan de NSU in Florida, geeft het aanhangsel licht af. Daarmee lokt het dier z’n prooi in een omgeving waar geen zonlicht meer schijnt

De vis die de onderzoekers gevangen hebben is beschikbaar gesteld aan de universiteit van Washington om ze te bestuderen. Daar huist ook de grootste collectie diepzeehengelvissen.

Oceaanonderzoeker Tracey Sutton is ontzettend blij met de ontdekking. ,,Als onderzoeker is het enige dat ik met zekerheid weet dat er nog zoveel te leren valt over onze oceanen.”

In de Golf van Mexico is er een goede kans om bijzondere beesten te zien. ,,Elke keer dat we op een diepzeemissie gaan, is er een kans dat we iets tegenkomen dat niemand ooit zag. Het leven op deze dieptes is echt fascinerend.”

Dr Sutton en collega, Dr Theodore Pietsch van de universiteit van Washington hebben voorgesteld de nieuwe soort de wetenschappelijke naam lasiognathus dinema te geven.

Video: Lasiognathus dinema – new species of anglerfish

Deze diepzeehengelvis werd ontdekt op een diepte tussen de 1 en 1,5 kilometer diep. Op die diepte is er geen zonlicht en overleven is een uitdaging. De hengelvis lokt zijn prooi met de hengel op zijn kop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *