Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Drie jaar op rij massale vissterfte in Mexicaans meer

1 min read

Drie jaar op rij massale vissterfte van Algansea popoche in Mexicaans meer ‘Laguna de Chapala’

In het westen van Mexico hebben vissers al ongeveer 40 ton dode Popochas vis uit het Cajititlan meer gehaald, het  meer ligt in het zuiden van de Mexicaanse stad Guadalajara.

De Popochas (Algansea popoche) hebben geen natuurlijke vijanden en worden niet gebruikt voor menselijke consumptie. Vorig jaar alleen werd nog 200 ton dode vis uit het zelfde meer gehaald. In 2013 was het minder.

Het Binnenmeer bij Cajititlan is 9 km lang en 2 km breed en ligt ten noorden van het veel grotere meer ‘Laguna de Chapala’, ongeveer 500 km ten westen van Mexico-Stad.

Lokale autoriteiten vermoeden dat deze massale vissterfte veroorzaakt wordt door de over populatie van vis en een gebrek aan zuurstof. De dood van de visjes word beschreven als een “natuurlijk, cyclisch verschijnsel” dat zich elk jaar voordoet tijdens het regenseizoen.

Andere autoriteiten en ambtenaren zeggen weer dat slecht waterbeheer de oorzaak is van het verschijnsel. Deze onderzoeken of een afvalwater zuiveringsinstallatie verantwoordelijk is voor het niet uitfilteren van onbehandeld materiaal wat de hoeveelheid zuurstof in het water zou kunnen verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *