Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Urker visserman na ruim 47 jaar geïdentificeerd

2 min read

De naam van Albert Zwaan (links-boven) op één van de platen van het Urker Vissersmonument

Meer dan 47 jaar nadat de Urker kotter UK 91 met vijf bemanningsleden aan boord is vergaan, is één van de opvarenden alsnog geïdentificeerd. Het gaat om de toen 28-jarige Albert Zwaan.

Albert Zwaan was opvarende van de UK 91, die op 24 januari 1968 twaalf mijl ten noorden van Ameland is vegaan. De vijf bemanningsleden werden niet terug gevonden. In juli van dat jaar spoelde op Schiermonnikoog een stoffelijk overschot aan, dat met de technieken uit die tijd niet geïdentificeerd kon worden.

De visserman was al die tijd als anonieme drenkeling begraven op Vredenhof een speciale begraafplaats op Schiermonnikoog. Vorig jaar zomer werden daar vijf graven geopend om DNA-materiaal af te nemen. De gegevens werden toegevoegd aan de database van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut).

In 1968 was Albert Zwaan de laatste drenkeling die op Vredenhof begraven is. Hij werd 28 jaar, was getrouwd en vader van vier kinderen. De nabestaanden vragen met klem of iedereen die nadere inlichtingen wil inwinnen, daarvoor contact opneemt met de gemeente Urk, tel. 0527-689868.

Identificatie

De identificatie is gebeurd door DNA-onderzoek bij het NFI. Familie van de visserman had in juni van dit jaar DNA afgestaan en dat is vergeleken met genetisch materiaal in de databank voor vermiste personen. ,,Er bleek snel een match”, zegt Izanne de Wit-van de Linde van het coldcaseteam Midden-Nederland.

Het coldcaseteam en het NFI zijn begin deze zomer op Urk geweest. ,,Familieleden van 32 vermiste vissers zijn in de gelegenheid gesteld om DNA af te staan”, vertelt De Wit-van de Linde. ,,Veel mensen hebben dat ook gedaan.”

De identificatie maakt deel uit van een groot project om de zevenhonderd onbekende doden die in Nederland liggen begraven alsnog een naam te geven. De hoop is dat de komende maanden meer resultaten geboekt worden, het Nederlands Forensisch Instituut is nog druk bezig met het vergelijken van DNA-materiaal dat door nabestaanden werd afgestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *