Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zwemmen tussen garnalen puls net

1 min read

Vissen met pulskor is een nieuwe vismethode die de zeebodem met rust laat en ongewenste bijvangsten voorkomt. Schipper en visser van de Anna Carolina, Gerrit Boerdijk legt uit hoe het werkt

Twee dames en drie heren hebben vorige week bij de Pollendam tussen het net van de HA 31 gezwommen om de puls prikkels te ervaren. Corrie Nagel van de HA-31 organiseerde vorige week donderdag als lid van de Kadergroep Visketen een demonstratie met de garnalenpuls visserij.

Een handjevol geïnteresseerden kwam eropaf, waaronder Floris van Hest, de aanstaande nieuwe directeur van Stichting De Noordzee. Sytze Miedema (OL 37) was de enige collega-garnalenvisser. Dat viel tegen. Natuurlijk begrijpt Nagel dat veel collega’s nog op zee waren, maar aan de andere kant was dit wel een gelegenheid om de praktijk te zien. Nagel bezint zich op een nieuwe demo dag.

Voor Nagel voelt het alsof alle ogen op de garnalenpuls visserij zijn gericht. Garnalenpuls vissers liggen onder een vergrootglas. Maar de wetenschappelijke cijfers zijn louter gunstig als het gaat om zowel de ecologische als economische winst van het tuig.

De complete tuigen van de HA 31 ‘Innovatie’ wegen duizend kilo per stuk, een paar honderd kilo lichter dan traditionele garnalentuigen. Nagel heeft in elk net niet meer dan dertien klossen van tien kilo per stuk. Lees hier verder op Visserijnieuws.nl

Video: Garnalen vissen met pulskor

https://youtu.be/wi73DPs4jkw

Vissen met pulskor is een nieuwe vismethode die de zeebodem met rust laat en ongewenste bijvangsten voorkomt. Schipper en visser van de Anna Carolina, Gerrit Boerdijk legt uit hoe het werkt. De overheid, de visserijsector en de Europese Unie (EU) proberen samen nieuwe vismethodes te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *