Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Franse innovatieve ‘Arpege’ te water gelaten

2 min read

Franse innovatieve hekkotter Arpege te water gelaten, foto via twitter

Donderdagmiddag is in het Franse Boulogne-sur-Mer de 24.95 meter lange hekkotter Arpege te water gelaten. Het nieuwe innovatieve schip is gebouwd door de Socarenam werf in Boulogne-sur-Mer.

De tewaterlating is het hoogtepunt van drie jaar werk, voorafgegaan aan twee jaar studie naar het ontwerp is de Arpege in één jaar tijd gebouwd. Het nieuwe concept schip zou veiliger zijn, meer energie-efficiënt en daardoor winstgevender. Volgens Franse media is er met de bouw van het schip een bedrag van acht miljoen euro gemoeid.

Men verwacht dat de nieuwe technologie aan boord een standaard word in de bouw van (Franse) vissersvaartuigen voor de komende twee decennia. Het schip is uitgerust met een dieselelektrische voortstuwing, ook de vislieren worden elektrisch aangedreven.

De verwerking van vis vind plaats in een gesloten ruimte. Het comfort voor de bemanning zal worden verbeterd, want er is minder lawaai dankzij de elektrische aandrijving, de leef-en bedrijfsruimte voor de bemanning zijn goed gescheiden.

Brandstofverbruik

Het nieuwe ontwerp van romp en voortstuwing moet het brandstof verbruik verminderen tot ongeveer 3600 liter per week t.o.v. een traditioneel vissersschip van deze afmetingen. Het nieuwe schip kan met borden vissen, maar is ook gereed gemaakt voor de flyshoot visserij. Deze vorm van visserij kost relatief weinig brandstof.

Ook heeft het schip twee generatoren aan boord om stroom op te wekken. Als er minder vermogen nodig is kan één generator worden stilgezet.

Schipper Alexis Hagneré staat te popelen om naar zee te gaan voor de proefvaarten en een fase van experimenten die ongeveer zes maanden gaan duren. Onder een Franse video over het project Arpege.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *