Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Meer dan 24.000 pootaaltjes uitgezet in De Wieden

1 min read

Afgelopen donderdag is 105 kilogram poot aal uitgezet in De Wieden. Dat zijn meer dan 24.000 pootaaltjes.

Afgelopen donderdag is 105 kilogram poot aal uitgezet in De Wieden. Dat zijn meer dan 24.000 pootaaltjes. Reden van deze aal uitzet is het verbeteren van de aal stand in dit binnenwatergebied.

De vissers doen dit om de palingstand op peil te houden. Hierdoor blijft visserij op paling ook in de toekomst in dit gebied mogelijk.  Op termijn kan meer aal uit kan trekken naar zee. Een deel daarvan zal zeker ter zijner tijd de Sargassozee bereiken om zich daar voort te planten.

Het uitzetten van de pootaaltjes gebeurde door beroepsvissers van de Algemene Bond van Beroepsvissers NW-Overijssel.

Beroepsvissers Jan Piek, Stoffel en Stefan (vader en zoon) Lok en Wout van de Beld, allen lid van de Algemene Bond voor Binnenvissers in Noordwest Overijssel en lid van de VBC Reest en Wieden, verzorgden de aal uitzetting.

Vorig jaar heeft de beroepsvisserij eveneens aal uitgezet in de Wieden. Dat was toen glasaal. De keuze tussen pootaal en glasaal is gebaseerd op de beschikbaarheid en de marktprijzen.

Van de 24.000 pootaaltjes zal de komende 15 jaar ongeveer de helft overleven en uitgroeien tot schieralen. Deze zullen De Wieden weer willen verlaten, om deel te nemen aan de voortplanting op de oceaan. [Bron]

Video van de aal uitzet. Gepubliceerd op 14 sep. 2015 door Sportvisserij Oost Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *