Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe Visatlas van de Noordwest-Europese zeeën

2 min read

Visatlas van de Noordwest-Europese zeeën onthult leven en verspreiding vissen

Het eerste volledige wetenschappelijke overzicht van de verspreiding van vrijwel alle vissoorten in de Noordwest-Europese zeeën. Dat biedt de Visatlas die onderzoekers van IMARES Wageningen UR en het Engelse Cefas samenstelden.

Het naslagwerk laat de diversiteit van de visfauna zien en beschrijft onder meer hoe de verschillende vissoorten zich verspreiden en trends in voorkomen. Deze informatie is van groot belang voor een zorgvuldig beheer van de zee, waaronder de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie en het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid.

Op vrijdag 18 september nemen in IJmuiden Peter Heij van het ministerie van I&M en Hans Hoogeveen van het ministerie van Economische Zaken de eerste exemplaren van de Visatlas in ontvangst.

De Visatlas beschrijft ruim 200 vissoorten in de Noordwest-Europese zeeën. Niet eerder werden data bij elkaar gebracht en overzichtelijk gepresenteerd over zoveel vissoorten, zo’n groot gebied en zoveel jaren omvattend, als in de Fish Atlas of the Celtic Sea, North Sea and Baltic Sea.

Het 570 pagina’s dikke naslagwerk is in eerste instantie bedoeld voor marien ecologen, maar is ook zeker interessant voor andere professionals betrokken bij het beheer en beleid van de zee én de geïnteresseerde amateur met liefde voor de zee en voor vis.

Surveys visstand

De gegevens in de atlas zijn de afgelopen veertig jaar verzameld door een vloot onderzoeksschepen uit verschillende landen tijdens jaarlijkse visstandsurveys. Die surveys helpen om te bepalen hoeveel vis er in zee zit voor het vaststellen van de jaarlijkse visquota. In totaal is maar liefst 72 duizend keer het net uitgegooid in de Noordzee, de Oostzee en de Keltische Zee.

Lees hier verder op de website van IMARES Wageningen (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *