Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noordzee kabeljauw terug op het menu

2 min read

Op het hoogtepunt van de Britse visserij in de jaren zeventig werd een jaarlijkse vangst van 276.000 ton gemeld.

Noordzeekabeljauw is door de Britse Marine Conservation Society (MCS) van de lijst geschrapt van ‘vis die je beter niet kan eten’. De organisatie heeft jaren terug de Noordzee kabeljauw op de rode lijst geplaatst.

Dit omdat het kabeljauw bestand zich slechts iets boven een duurzame niveau zou bevinden. Nu zegt de organisatie tegen de BBC dat Kabeljauw ongeveer één keer per week kan worden gegeten als een ‘traktatie’ . Omdat de bestanden zijn toegenomen heeft de organisatie kabeljauw gevangen uit de Noordzee van de rode lijst gehaald.

De  organisatie waarschuwt dat de inspanningen om de soort te beschermen ook de volgende jaren verder zullen moeten worden doorgezet, tot er uiteindelijk opnieuw een groen label kan worden uitgereikt.

Daardoor kan de Britse fish-and-chips traditie opnieuw in eer worden hersteld. In Groot-Brittannië worden elk jaar meer dan 250 miljoen vismaaltijden – het merendeel op basis van kabeljauw – verkocht.

Het Noordzee-kabeljauw bestand stortte in de jaren tachtig in. Op het hoogtepunt van de Britse visserij in de jaren zeventig werd een jaarlijkse vangst van 276.000 ton gemeld. In het midden van het voorbije decennium was dat cijfer echter gedaald tot een dieptepunt van 30.000 ton.

De Noordzeekabeljauw werd vervangen door import uit Noorwegen, Rusland en IJsland. Een volwassen vrouwelijke kabeljauw kan tot vijf miljoen eieren produceren. De meeste eieren worden echter prooi van vogels en andere predators. De kabeljauw heeft weinig natuurlijke vijanden en kan meer dan dertig jaar oud worden.

De Schotse minister Richard Lochhead zei dat het nieuws “een motie van vertrouwen in de Noordzee kabeljauw is en het harde werk van de Noordzeevissers weerspiegelde “.

Bertie Armstrong van de Scottish Fishermen’s Federation is verheugd over het gebeuren, maar zei dat de MCS nooit de Noordzee kabeljauw in het rood had moeten plaatsen. “Het is niet alleen de kabeljauw, de meerderheid van de visbestanden die van belang zijn voor de Schotse vissers zijn gezond en worden duurzaam bevist, dat is fantastisch nieuws voor de consument op zoek naar lekkere en gezonde vis,”  Onder een video reportage gemaakt door Sky News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *