Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Maatjesharing erkend als traditionele Nederlandse specialiteit

1 min read

Maatjesharing Europees erkend als traditionele specialiteit, foto Nederlands Visbureau

Hollandse maatjesharing, ook wel bekend als Hollandse Nieuwe, is door de Europese Commissie erkend als een traditionele specialiteit uit Nederland. Eerder kregen boerenkaas en basterdsuiker dat stempel al.

Haring met de naam Hollandse Nieuwe moet wel voldoen aan een aantal eisen. Alleen de jonge haringen die op de traditionele Nederlandse manier zijn gekaakt, gerijpt en gezouten, mogen volgens Brussel zo worden genoemd.

Ook de Duitse benaming, Holländischer Matjes, geniet nu Europese bescherming.

De Europese lijst van traditionele specialiteiten telt ruim 1290 producten, waaronder mozzarella en diverse Belgische biersoorten. Producten die op de lijst staan zijn ‘gegarandeerd’ op traditionele wijze gemaakt of samengesteld.

Video: Start seizoen Hollandse nieuwe in Duitsland

Bijschrift video: Op 18 juni is ook in Duitsland het haringseizoen gestart. Dit werd op woensdag 17 juni in Hamburg met de nodige feestelijkheden gevierd. Hoogtepunt was de traditionele veiling van het eerste vaatje. Het eikenhouten vat van 25 kilogram vol met “Marzepan des Meeres”, zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen, is voor €14.750 onder de hamer gegaan en verkocht aan H.D. Peterson uit Hamburg. Maren Gilzer, bekend presentatrice en Dschungelqueen, trapte daarmee officieel het seizoen af. De opbrengst gaat naar stichting KinderHerz, waarvan zij ambassadrice is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *