Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Biologen vangen bijzondere haai voor Schotse kust

2 min read

Valse kathaai (Pseudotriakis microdon) voor de Schotse kust gevangen.

Britse marine biologen hebben een Valse kathaai (Pseudotriakis microdon) van 2.5 meter lang voor de Schotse kust gevangen. Het is de eerste keer dat een valse kathaai gevangen word in Britse wateren.

De biologen van Marine Scotland waren bezig haaien te merken voor het eiland Barra, deel van de Buiten Hebriden. Marine bioloog Francis Neat is bijzonder verrast met de vangst tijdens een expeditie voor de westkust van Schotland. “We hebben het dier snel opgemeten en weer in zee terug gezet.”

Een woordvoeder van het “Scottish Shark Tagging Programme” zegt dat dit type haai nog nooit eerder werd gespot in Schotland. De haai, heeft kleine ogen, grote mond, brede kop en een korte ronde snuit. De haai woog 60 kilo en was 2.5 meter lang. Valse kathaaien worden soms ook wel “sofahaaien” genoemd. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1868.

Het traag bewegende, ongevaarlijke roofdier voedt zich met vis, inktvis en garnalen. De valse kathaai leeft op dieptes tot 1400 meter, daarom wordt hij zelden waargenomen. Valse kathaaien leven in oceanen over de hele wereld. Dit exemplaar werd op een diepte van 600 meter uit het water gehaald.

“Het is een welkome toevoeging aan onze lange lijst van diersoorten in Schotland. Niet zo lang geleden werd ons gezegd dat er maar 32 verschillende soorten haaien in de Schotse wateren leven, maar we hebben ondertussen gevonden dat het er eigenlijk 72 zijn. Velen van hen leven in diep water”. Aldus een woordvoerder van het Scottish Shark Tagging programme.

Lees ook: Ugly shark captured off the Scottish coast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *