Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Doden en vermisten bij ramp met vissersschip Zuid Afrika

2 min read

Er word geprobeerd de gehavende en slagzij makende ‘Lincoln’ naar Tafelbaai bij Kaapstad te slepen.

Kaapstad – Tien vissers zijn omgekomen en drie zijn vermist nadat ze zondagavond hun vissersschip in slecht weer hebben verlaten omdat er water binnenstroomde en het schip slagzij begon te maken.

Het 42-meter lange in Kaapstad geregistreerde vissersschip ‘Lincoln’ van Viking Fishing kwam zondagavond in nood 20 mijl ten zuiden van Kaap-Hangklip met 21 bemanningsleden aan boord.

In het gebied was het op dat moment slecht weer met een golfhoogte van 6 meter door een oostelijke wind van 45 knopen.

Alle schepen in de omgeving van het schip in nood zijn gevraagd te helpen met de reddingsactie. De Zuid Afrikaanse vrijwillige reddingsdienst (NSRI) van Hermanus en Simonstad zijn ook uitgevaren.

Een vrachtschip en drie vissersschepen waren als eerste ter plaatse. Bij aankomst werd bevestigd dat alle 21 bemanningsleden het nog drijvende schip hadden verlaten.

Negen vissers werden gered, en negen lichamen zijn teruggevonden uit het ijskoude water. Eén van de overlevenden is later bezweken aan onderkoeling.

Ondanks een uitgebreide zoekactie vanuit de lucht en op zee is er geen teken van de drie vermiste bemanningsleden. Het zoeken is nog aan de gang. Ondertussen word door een zusterschip geprobeerd de gehavende en slagzij makende ‘Lincoln’ naar Tafelbaai bij Kaapstad te slepen.

Viking Fishing Co (Pty) Kaapstad is in 1976 gestart met de aankoop van de in 1960 gebouwde SCH 135 Cornelia Maria. Het schip viste in Zuid Afrika onder de naam Benguella Viking.

Tegenwoordig heeft Viking Fishing group of companies 1250 werknemers in dienst.  Het bedrijf heeft een groeiend aantal viskwekerijen en een vloot vissersvaartuigen waaronder ex Nederlandse kotters, klik hier voor foto’s van het bedrijf op facebook.

De 42-meter lange ‘Lincoln’ in de haven van Kaapstad, foto: Viking Fishing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *