Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Hoeveelheid onverkochte vis bijna gehalveerd in 2014

1 min read

De verschillende campagnes om vergeten vis te promoten lijkt dan ook vruchten af te werpen. Zo koos VLAM om in 2015 hondshaai als ‘Vis van het Jaar’ uit te roepen.

Er gaat steeds minder vis verloren. Dat zegt VISGRO, de Belgische vereniging voor zeevisgroothandelaren. In 2014 geraakte minder dan één procent van de gevangen vis niet verkocht. In 2013 was dit nog 1,9 procent, bijna dubbel zoveel.

Dat heeft volgens Maarten du Bois, voorzitter van VISGRO, onder meer te maken met de inspanningen die het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) levert in het kader van ‘Vis van het jaar’. “De extra aandacht die vergeten vissoorten op deze manier krijgen, zorgt dat het percentage onverkochte vis daalt.”

In 2013 werd ongeveer 306 ton goede vis vernietigd op een totaal van 16.359 ton. Dat wil zeggen dat 1,9 procent van de vis niet verkocht geraakte op de markt. Afgelopen jaar bereikte dat percentage een dieptepunt en bedroeg het slechts één procent: terwijl de aanvoer in 2014 toenam tot 16.900 ton, werd slechts 178 ton niet verkocht.

“De verschillende campagnes om vergeten vissen te promoten, lijken dan ook vruchten af te werpen. Zo koos VLAM om in 2015 hondshaai als ‘Vis van het Jaar’ uit te roepen, een soort die vroeger regelmatig in de honden- en kattenbrokken terechtkwam”, aldus du Bois.

Andere vissoorten die moeilijk verkocht raken, zijn onder meer de kleine steenbolk en de grauwe poon. “Toch gaat het om lekkere vissen. Als vereniging voor zeevisgroothandelaren willen wij ijveren om geen vis te verspillen. Daarom plannen we bijkomende maatregelen. Zo willen we een foodlab oprichten waar er geëxperimenteerd wordt om deze vissen te gebruiken voor visballetjes en soep”, zegt de voorzitter van VISGRO aan Het Laatste Nieuws. [Bron Vilt]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *