Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Franse vissers bedreigen Britse vissers in het Kanaal

2 min read

De in Brixham geregistreerde hekkotter BM 265 ‘Joanna C’ stoomt de thuishaven binnen.

De schipper van een Brits vissersvaartuig zegt dat hij deze week werd gedwongen te stoppen met de visserij op  Sint-jakobsschelpen nadat zij werden omringd door boze Franse vissers die dreigden hun schip te slopen.

Derek Meredith, eigenaar van de in Brixham geregistreerde  hekkotter BM 265 ‘Joanna C’, zei dat ze werden omringd en bedreigt door tien Franse schepen in de Seine baai bij Le Harve, Frankrijk.

Hij zegt tegen Western morning news dat de Franse vissers sluitingen en ander ijzeren voorwerpen gooiden naar hun schip waardoor zij zich na een drie uur durende confrontatie gedwongen voelden te stoppen met vissen en maar terug te keren naar de thuishaven in Devon.

De ‘Joanna-C’, die op Sint-jakobsschelpen vist, arriveerde donderdag weer in Brixham. Europese wetgeving moet voorkomen dat Britse schepen niet binnen de 12 mijl van de Franse kust vissen. Het incident zou echter buiten de 12 mijls zone hebben plaatsgevonden. De Joanna C was één van vier Britse schepen in het gebied aldus Meredith.

De vier Britse kotters, allemaal onder de 15 meter, werden door de Franse vissers gedwongen het gebied te verlaten, terwijl ze wettelijk wel in het gebied mogen vissen. De Britse vissers hebben het incident gemeld bij de Franse en Britse kustwacht en bij de Marine Maritime Organisation (MMO)

Schermutselingen Britse en Franse vissers 2012

Het incident volgt na eerdere schermutselingen tussen Britse en Franse vissers in oktober 2012, toen vijf Britse kotters zijn omsingeld door een vloot van 40 Franse schepen tijdens het vissen op Sint-jakobsschelpen in de Seine baai.

Lees ook: Why are British fisherman being chased out of the English Channel by the French?

Video: De in Brixham geregistreerde  hekkotter BM 265 ‘Joanna C’ stoomt de thuishaven binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *