Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europese vissers geweerd uit wateren rond Spitsbergen

1 min read

Twee Nederlandse schepen hebben inmiddels rechtsomkeert moeten maken, omdat ze vreesden dat de Noorse autoriteiten hen anders aan de ketting zou leggen.

Noorwegen weigert Europese haringvissers de toegang tot rijke viswateren in de omgeving van Spitsbergen. Twee Nederlandse schepen hebben inmiddels rechtsomkeert moeten maken, omdat ze vreesden dat de Noorse autoriteiten hen anders aan de ketting zou leggen.

En dit terwijl de wateren al jaren te boek staan als vrij gebied. Gerard van Balsfoort, voorzitter van visserijorganisatie PFA, roept de Europese politiek op om actie te ondernemen. Brussel heeft de zaak inmiddels aangekaart bij de Noren maar dat heeft tot nu toe nog niets opgeleverd, zegt hij naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

In de wateren rondom Spitsbergen wordt al bijna honderd jaar door meerdere landen gevist. De noordelijke archipel behoort weliswaar tot Noorwegen, maar in 1920 is in een verdrag vastgelegd dat het water eromheen ook toegankelijk is voor commerciële activiteiten van andere landen.

Destijds was alleen sprake van een twaalfmijlszone. In de jaren zeventig is afgesproken dat landen ook een economische zone hebben die tot 200 zeemijl uit de kust reikt. De Noren beroepen zich er nu opeens op dat de vrije status niet van toepassing is op het gebied tussen 12 en 200 mijl.

Opmerkelijk genoeg hebben de Nederlandse haringvissers wel Russische vissersschepen in het gebied gespot. Van Balsfoort vermoedt dat Noorwegen de Europese Unie een hak probeert te zetten vanwege een heel ander geschil tussen beide landen, over de verdeling van de quota voor blauwe wijting. Noorwegen heeft recent ook de wateren rondom het Noorse vasteland afgesloten voor de Europese vissers. [Bron: Europa Nu.nl]

Lees ook: Haringoorlog met Noorwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *