Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Dreigement EU haalt Thaise vissersboten uit de vaart

1 min read

Thailand is één van de belangrijkste vis exporterende landen in de wereld en één van de grootste leveranciers van visproducten in landen van de Europese Unie.

De marine van Thailand heeft meer dan 8.000 vissersboten uit de vaart gehaald omdat de eigenaren daarvan geen nieuwe visvergunningen hebben. Na controle bleken registratienummers niet te kloppen.

Ook veel vissers waren vergeten hun vergunning voor een jaar te verlengen. Volgens een marine woordvoerder zijn meer dan 42.000 vissersboten wel geregistreerd, en deze mogen wel blijven vissen.

De Thaise autoriteiten reageren zo op het dreigement van de Europese Unie om de import van vis te stoppen indien Thailand geen halt toeroept aan bijvoorbeeld het gebruik van illegale sleepnetten.

De Europese Commissie heeft eind april 2015 Thailand een zogeheten gele kaart gegeven omdat het land niet voldoende maatregelen had genomen in de internationale strijd tegen illegale visserij (IUU).

Bij de 8.024 boten zonder licentie zijn veel kleine bootjes maar ook grote commerciële schepen van 600 ton. Om een nieuwe visvergunning te krijgen, moeten de vissers inspecties ondergaan en aan verplichtingen voldoen. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van illegale sleepnetten niet langer toegestaan.

Omdat de Europese Unie met een importban dreigde zolang illegale visserijpraktijken oogluikend werden toegestaan door de Thaise overheid, heeft het land nu beslist om strenger op te treden tegen niet geregistreerde vissersboten. De eigenaars krijgen voorlopig hun licentie niet terug en hun schepen worden aan de ketting gelegd in de haven.

Thailand is één van de belangrijkste vis exporterende landen in de wereld en één van de grootste leveranciers van visproducten in landen van de Europese Unie.

Video: Thai crackdown on rogue fishing as EU ban fears loom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *