Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Startbijdrage biologisch keurmerk wilde vis

1 min read

Verse vis van hoge kwaliteit uit de Noordzee. Foto: Nederlands Visbureau, door Hugo Schuitemaker.

De Stichting Algemeen Belang BioGroup krijgt van de gemeente Urk een startbijdrage voor het realiseren van een keurmerk voor duurzaam gevangen en biologisch verantwoorde wilde vis.

Hoewel er verschillende keurmerken bestaan, waarvan MSC wellicht de bekendste is, kan wilde vis op dit moment nog geen biologisch keurmerk krijgen en ligt het daarom ook niet in de winkelschappen bij de biologisch verantwoorde producten.

De stichting heeft de gemeente Urk gevraagd om een bijdrage voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor de biologische certificering van vis, schaal- en schelpdieren uit de Noordzee, de Waddenzee en de Zeeuwse wateren. Het doel van het project is om uiteindelijk een onafhankelijk keurmerk te realiseren dat staat voor duurzaamheid, kwaliteit en biologisch verantwoord gevangen vis.

De gemeente Urk staat positief tegenover een steeds duurzamer opererende visserijsector. “De laatste jaren is er al sprake geweest van een enorme inhaalslag” aldus wethouder Geert Post. Hij somt op: “de boomkorvisserij, met de nodige bodemberoering, bestaat al nauwelijks meer. Er is sprake van nieuwe vismethoden, er wordt geprobeerd zoveel mogelijk te voorkomen dat bijvangst plaats vindt. De vermindering van gasoliegebruik heeft veel aandacht, er wordt geëxperimenteerd met het gebruik van andersoortige en lichtere netten en uiteraard het nieuwe MDV-schip”.

Post is trots op die ontwikkelingen en de kracht van de visserijsector om innovatief bezig te zijn “Daarin past het ook om de ontwikkeling van een biologisch keurmerk te ondersteunen”. [Bron: duurzaambedrijfsleven]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *