Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

21 parels uit één Oester ter veiling aangeboden

1 min read

Een unieke vondst tijdens de Mosseldag in Yerseke. Een oesterhandelaar vond in één van zijn oesters tien parels

De oester die half september in het nieuws was doordat deze maar liefst 21 parels in zich had wordt ter veiling aangeboden. De vondst wordt toegevoegd als extra kavel aan de Najaarsveiling bij het Venduehuis.

De verkoopcommissie komt ten goede aan het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.

Tom Sinke en zijn vriend Chris van der Poel openden een oester op de Nationale Mosseldag in Yerseke waarin 10 parels aanwezig bleken. Op zich al een heel bijzondere vondst. Een parel in een oester komt met enige regelmaat voor, maar 10 is zeer zeldzaam.

Na röntgenonderzoek door Dr. Hanko Zwaan van het Naturalis in Leiden bleken er echter nog 11 parels aanwezig onder de oester. Een echt uniek verschijnsel waar Ton en Chris dan ook uiterst trots op zijn.

Wat de vondst ook bijzonder maakt is dat de oestersoort waarin de parels werden gevonden, de Crassostrea Gigas, niet van het type is waarin meer dan één of twee parels ontstaan. De parels in deze oester wijken af in structuur en oorsprong van andere natuurlijke parels door de aanwezigheid van het mineraal calciet. De doorsnede van de parels varieert van 0,4 tot 5,8×4,3 mm; de kleuren lopen uiteen van wit naar lichtgrijs, lichtgeel en bruingeel. Het onderzoeksrapport van het N.E.L. kan worden ingezien.

Op donderdagmiddag 12 november zullen de parels als éxtra kavel worden geveild tijdens de juwelenveiling. De verkoopcommissie komt ten goede aan het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht.

Video: Tien parels in één oester gevonden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *