Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Brusselse bureaucraten genept met goedkope import vis

2 min read

Volgens de onderzoekers gaat het gemiddeld om 30 procent van de vis die wordt geserveerd in restaurants in de Belgische hoofdstad.

Zelfs Brusselse bureaucraten worden genept met goedkope import vis. Terwijl men in de Brusselse horeca in de regel de hoofdprijs betaald voor vis, worden er in veel gevallen goedkope substituten geserveerd dan de vissoort op de menukaart.

Dat blijkt volgens milieuorganisatie Oceana uit DNA-onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven. De wetenschappers onderzochten ruim 280 gerechten uit meer dan 150 restaurants, sushibars en kantines.

Zo zouden vissoorten als blauwvintonijn, kabeljauw en tong worden vervangen door soorten die tot 40 procent goedkoper zijn. De klant die denkt een kabeljauw te hebben genuttigd kan zomaar een gekweekte pangasius hebben gegeten, zo blijkt uit het onderzoek.

Volgens de onderzoekers gaat het gemiddeld om 30 procent van de vis die wordt geserveerd in restaurants in de Belgische hoofdstad. Bij de kantines van EU-instellingen had zelfs 38 procent het verkeerde ‘label’, aldus Oceana.

,,Consumenten worden bedrogen en de deur naar fraude met illegale visproducten staat wijd open”, verklaarde Lasse Gustavsson, directeur Europa van Oceana dinsdag. Hij stelt dat het verschijnsel in heel Europa voorkomt en wil dat de EU actie onderneemt.

De Europese Commissie neemt de kwestie heel serieus op, liet een woordvoerder in een reactie weten. ,,Het is per slot van rekening het eten dat we eten.” schrijft de Telegraaf hier.

De Europese Unie maakt al enkele jaren heel veel werk van het verduurzamen van de verschillende Europese visserijen. De rekening hiervan kwam grotendeels terecht op het bord van de Europese vissers.

Handel- en verwerkingsbedrijven daarentegen werden tegemoet gekomen met ruimere import mogelijkheden. Op aanraden van diverse Ngo’s, zoals St. Noordzee, Wereld Natuur Fonds en Greenpeace wordt de Europese vis aanvoer grotendeels geboycot en substituten gepromoot.

De EU maakt al enkele jaren veel werk van het verduurzamen van de verschillende Europese visserijen. De verettering resulteert hierin dat Brusselse parlementariërs en bureaucraten knollen voor citroenen worden verkocht. [Bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *