Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

337 dode walvissen gevonden in Chili

1 min read

In het uiterste zuiden van Chili doen Biologen onderzoek na de vondst van honderden aangespoelde dode walvissen

Puerto Natales – In het uiterste zuiden van Chili doen Biologen onderzoek na de vondst van honderden aangespoelde dode walvissen. Er spoelden dit jaar in het gebied al 337 dode walvissen aan.

Het gaat volgens de onderzoekers om één van de grootste walvis sterftes ooit waargenomen. Voor de kust van een afgelegen fjord in Patagonia vonden onderzoekers 305 kadavers en 32 skeletten. De onderzoekers houden er rekening mee dat er mogelijk nog meer dode walvissen kunnen worden gevonden.

De walviskarkassen werden afgelopen juni ontdekt tijdens een observatievlucht. na een melding over twintig dode walvissen, in een afgelegen gebied in Zuid-Chili, maar dat is nu pas bekend gemaakt, sindsdien wordt er onderzoek gedaan.

Onderzoekers van het wetenschappelijk instituut Huinay Scientific Center bevestigen de ontdekking. “Het was een apocalyptisch gezicht, ik heb nooit eerder zoiets gezien”, aldus directrice Vreni Häussermann.

Het gaat om Noordse vinvissen (Balaenoptera borealis), die tot 16 meter lang kunnen worden en 25 ton wegen. Deze dieren zwemmen traditioneel samen, onder andere om zich te verdedigen. Het komt soms voor dat hele groepen stranden, ook gezonde dieren. Maar wat hier precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

De walvissen zouden in ieder geval niet door menselijk handelen om het leven zijn gekomen. Onderzoekers willen via afgenomen monsters proberen de doodsoorzaak te achterhalen. Later dit jaar worden de bevindingen gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Video: 337 baleen whales discovered dead in Chile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *