Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Visserijsector moet het verhaal van de vis gaan vertellen

1 min read

Visserijsector moet het verhaal van de vis gaan vertellen

Voor de meeste consumenten is vis een onzichtbaar, onbekend en onbemind product. Daar ligt dus een schone taak voor de visserijsector: zijn product én zichzelf beter op de kaart zetten. Door het verhaal van de vis te vertellen.

Dat kan bijvoorbeeld door consumenten te laten zien waar en hoe de vis wordt gevangen, of via filmpjes op YouTube waarin vissers vertellen over hun werk, schetste prof. dr. ir. Louise Fresco woensdag tijdens de bijeenkomst ”Vis op de kaart” in de Scheveningse vis­afslag.

De voorzitter van de raad van bestuur van de Wageningse universiteit verwacht dat de vraag naar vis tot 2030 wereldwijd zal toenemen met 100 miljoen ton.

De sector moet daarop inspelen door de biodiversiteit in zeeën en oceanen beter te benutten. Nu concentreert die zich vooral op vis, maar ook in algen en zeewier „zit nog veel potentieel”, schetste Fresco.

En behalve van de verkoop van vis zou de sector veel meer werk kunnen maken van het vermarkten van bestanddelen van vis, zoals vetzuren en hormonen, al dan niet verpakt in andere producten.

Ook op het terrein van de visteelt is de komende decennia nog een wereld te winnen, aldus Fresco, zeker in Afrikaanse landen waarvan de economie snel groeit.

Bron: Reformatorisch Dagblad 17-03-2016

1 thought on “Visserijsector moet het verhaal van de vis gaan vertellen

  1. Ben het inderdaad eens met het gepubliceerde verhaal dat de vissers meer hun verhaal wereldkundig zouden moeten maken. Als oud visserman en lobbyist van de sector vervoer in de Haag kan ik beamen dat bekendheid bij het grote publiek en de media besluiten kunnen beïnvloeden.
    Zelf verzamel ik al meer dan 50 jaar alles wat met de Zuiderzee en IJsselmeer visserij te maken heeft. Veel hiervan staat op mijn facebook pagina gepubliceerd met als gevolg veel geïnteresseerde en aangemelde leden op de pagina.
    Het zou toch zonde zijn dat onze belangrijke bedrijfstak grotendeels verloren zou gaan door onbekendheid bij het publiek.

    Neem een kijkje op Zuiderzeeherinneringen https://www.facebook.com/groups/1047211582433325

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *