Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Pioneering Spirit ontmantelt eerste boorplatform [video]

1 min read

De Pioneering Spirit met het Yme-platform op weg naar Noorwegen, foto Allseas

Allseas heeft een film geproduceerd en vrijgegeven over het weghalen van een compleet boorplatform in de Noordzee. Het was de eerste commerciële opdracht van het hefschip Pioneering Spirit.

De operatie gebeurde eind augustus, zo meldt Allseas. In het Noorse gedeelte van de Noordzee tilde het schip van 382 bij 124 meter het Yme-olieboorplatform van zijn poten. Het optillen en afvoeren van het olieboorplatform is mooi in beeld gebracht.

In enkele dagen kwam het Yme-platform los. Daarvoor ontwierp Allseas speciale snijmachines (te zien in de video) die de poten onder het platform in enkele uren doorzaagden.

Het optillen daarna was nog even spannend. “Het gewicht was gezien het hefvermogen niet heel zwaar, maar het platform zelf bewoog enorm”, vertelt een woordvoerder van Allseas over de operatie. “Dat was vooraf bekend omdat het Yme-platform instabiel ontworpen is.”

De verwijdering van het platform van 13.500 ton is de grootste offshore lift ooit. Daarmee brak Allseas, eigenaar van het schip van 2,6 miljard euro, een record. De Pioneering Spirit kan grote platformen van zo’n 48.000 ton in één keer van hun sokkel lichten en vervoeren.

Het Yme-platform is indertijd neergezet door het Schiedamse constructiebedrijf SBM Offshore, maar bij de bouw deden zich allerhande problemen voor waardoor het platform nooit in gebruik is genomen. Het weer weghalen resteerde als enig mogelijke optie.

Video: Pioneering Spirit removing the Yme topsides HD. Gepubliceerd op 7 okt. 2016 door Frank Biesboer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *