Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Restauratie motorlogger SCH 236 Noordster van start

2 min read

De Scheveningse motorlogger De Noordster wordt teruggebracht in originele staat.

De Scheveningse motorlogger De Noordster wordt teruggebracht in originele staat. Vrijdag 30 september is daarvoor een speciale stichting opgericht. De gemeente Den Haag betaalt mee aan de restauratie.

De Noordster, die nu nog de naam Aurora draagt, is de laatste nog varende logger die ook echt in Scheveningen is gebouwd. De gemeente Den Haag betaalt mee aan de restauratie. De motorlogger is een belangrijk onderdeel van het Scheveningse erfgoed dat beschermd gaat worden.

De Noordster werd in 1949 op de Scheveningse sleephelling gebouwd en is in 1950 te watergelaten voor rekening van rederij J.J. v/d Toorn te Scheveningen. Het was één van de eerste loggers die na de 2de  wereldoorlog in Scheveningen van stapel liep en is daarmee een belangrijk symbool van de wederopbouw. Jarenlang deed het schip dienst in de haringvisserij en bracht meerdere keren het eerste vaatje Hollandse Nieuwe aan land.

Tot 1973 heeft het schip onder diverse eigenaren gevaren als SCH 236. Daarna is het verkocht als SCH 72 Ali voor eigenaren W.Rog en J.C.Buis. Sinds 1978 vaart het schip afwisselend als sportvisser en offshore vaartuig voor Rederij Groen.

Na de opknapbeurt krijgt de Noordster een nieuwe, nog nader te bepalen functie. De gemeente denkt daarbij onder meer aan een drijvend museum, vlaggenschip op Vlaggetjesdag en blikvanger van de vissector.

Vrijwilligers en partijen uit de haven gaan de restauratiewerkzaamheden uitvoeren en de stichting wil misschien ook leerlingen van leerwerktrajecten inzetten. Wanneer het schip af is, is nog niet te voorspellen.

Video: Aurora weer naar haar stekkie op zee 3-7- 2014. Gepubliceerd op 3 jul. 2014 door jaco roeleveld

Bijschrift video: Aurora-g (red Groen) ex SCH 236 Noordster en van af 1972 SCH 72

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *