Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

250 ton regenboogforel ontsnapt in Deense wateren

1 min read

Sportvissers in Denemarken zijn opgeroepen om achter 80.000 ontsnapte regenboogforellen aan te gaan. De forellen zijn ontsnapt nadat een viskwekerij is aangevaren.

Dinsdag is het vrachtschip ‘Karmel’ in de zeestraat Kleine Belt west van Assens, Denemarken in aanvaring gekomen met een grote viskwekerij van Snaptun Fisk. Door het ongeluk is naar schatting 250 ton forel ontsnapt.

De forellen wegen elk ongeveer drie kilo en zijn in de vis winkel bij elkaar zo’n 10 miljoen Deense Kronen (1,3 miljoen euro) waard. Ze zouden deze week worden binnengehaald om verkocht te worden.

De eigenaren van de kwekerij zeggen de schade te gaan verhalen op de eigenaren van het vrachtschip, dat onderweg was van de Russische enclave Kaliningrad naar de Deense havenstad Kolding.

Biologen van de Technische Universiteit van Denemarken vrezen dat de ontsnapte regenboogforellen het lokale ecosysteem verstoren. De kans is groot dat de kweekvissen de eieren en jongeren van wilde zeeforel eten. Forellen die niet gewend zijn aan het leven in open zee zullen naar verwachting slechts enkele maanden overleven.

Lokale sportvissers roepen hun hobbygenoten op om snel het water op te gaan. ”Sportvissers moeten nu het water op met hun spullen’, citeert Reuters de voorzitter van lokale visvereniging Vandpleje Fyn. De forellen zullen naar verwachting na vier tot vijf dagen beginnen met bijten..

Het vrachtschip Karmel (IMO: 9290672) heeft een lengte van 90,00 meter en is 15,00 meter breed en heeft een diepgang van 4,50 mtr. Het schip is 4516 DWT en het bruto tonnage is 3183 brt. Het schip werd in 2004 gebouwd door Scheepswerf Bodewes in Hoogezand, Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *