Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

EP noemt aanlandplicht ‘onredelijk hard’

2 min read

Camerabeelden van een test met CCTV aan boord van een visserschip

Straatsburg, 25 oktober 2016 – Het teruggooiverbod is in de praktijk onredelijk hard voor vissers. Dat staat in het initiatiefverslag over controles in de visserijsector, waarover het Europees Parlement vanmiddag stemde.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) is blij met deze erkenning: “Langzaam maar zeker dringt het in dit Parlement door dat deze aanlandplicht onwerkbaar is voor vissers”. Op voorstel van Van Dalen is daarom ook in de tekst opgenomen dat de overgangsperiode moet worden verlengd. In deze periode worden vissers niet direct bestraft als zij een fout maken bij de nieuwe regels.

Herziening

Het verslag blikt vooruit op de aanstaande herziening van de controle verordening in 2017. “De inspecties moeten doeltreffender en eerlijker.  De doeltreffendheid kan worden verhoogd door betere risicobeoordelingen te maken, zodat wanneer een schipper de zaken op orde heeft hij niet elke maand gecontroleerd wordt”, aldus Van Dalen. “Daarnaast zijn de verschillen in controles die landen uitvoeren te groot. Verschillen in duur, frequentie en striktheid.”

Ook moeten de inspecteurs beter worden opgeleid, hierbij kan het Europese agentschap voor visserij helpen. Bijvoorbeeld door het uitbreiden van het cursusmateriaal. Van Dalen: “Sommige lidstaten hebben wel visserij in hun wateren, maar hebben geen gespecialiseerde visserij-inspecteurs om te kunnen handhaven. Dit is bijvoorbeeld in Kroatie het geval”.

Privacy

Het Europees Parlement sprak zich, terecht, uit tegen verplichte videobewakingssystemen aan boord van vaartuigen. Van Dalen: “We hangen bij de oogst ook niet op elke tractor een camera, waarom dan wel aan boord van een schip? Ook vissers hebben recht op privacy”. [Nieuwsbericht Eurofractie.nl 25-10-2016]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *