Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

EP wil gelijke behandeling vissers

1 min read

Deense visserijcontrole op de Noordzee, foto W Romkes.

De Europese regels voor de visserijsector moeten voor alle Europese vissers eenduidig worden toegepast om een gelijke behandeling te garanderen, zo stelt het EP in een resolutie die dinsdag is aangenomen.

De procedures voor controles, zoals op vangsten en de grootte van de mazen in het net, moeten worden gestandaardiseerd, net zoals de boetes voor overtredingen, zo wordt gesteld in de tekst.

Deze niet-wetgevende resolutie – aangenomen met 581 stemmen voor, 59 tegen en 48 onthoudingen – vormt de bijdrage van het EP in aanloop naar een herziening van de Raadsrichtlijn voor controles in de visserijsector, voorzien in 2017.

“In elk land worden dezelfde regels anders toegepast. Dit roept de vraag op hoe effectief wetgeving is en hoe geloofwaardig de EU is. Wetgeving moet voor iedereen gelden en we mogen niet accepteren dat dit niet het geval is”, aldus rapporteur Isabelle Thomas (S&D, FR).

Controles en sancties

EP-leden zijn bezorgd om de grote verschillen in nationale controlemethodes, sancties en in gebruik van technologie. Vanwege die verschillen kan de sanctie op een gelijke overtreding in het ene geval een administratieve boete zijn en in het andere geval strafrechtelijke vervolging. Ook stelt het voorstel dat inspecties de hele productieketen moeten beslaan en dat de controle op zee bij één nationale instantie dient te komen liggen.

Training en technologie

De EU zou een soort EU ‘curriculum’ voor training van inspecteurs moeten introduceren die bovendien vergelijkbare ‘real-time’ communicatietechnologieën moeten gebruiken om het speelveld eerlijker te maken. [Persbericht Europees Parlement 25-10-2016]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *