Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers bakken tarbot en schol tijdens Kerstdiner voor daklozen

2 min read

Kostelijk tarbot kerstmaal voor dakloze Rotterdammers

Vissers uit o.a. Den Helder, Texel en Urk hebben tarbot en schol ingezameld om het traditionele Kerstdiner voor daklozen in de Victory Outreach Kerk in Rotterdam Zuid een zilte smaak te geven. Het zes-gangendiner voor ca. 600 gasten wordt a.s. vrijdag 16 december opgediend tussen 17.00 en 21.00 uur.

De vissers zijn zelf aanwezig met bak teams uit vissersplaatsen Den Oever en Zoutkamp en ondersteuning uit Urk en Zeeland. De in Urk gefileerde tarbotten en schollen zijn een unieke culinaire aanvulling op het Kerstdiner.

Actiegroep EMK

Nederlandse vissers hebben de laatste maanden te maken met opvallend ruime vangsten tarbot (en griet). Zij mogen echter slechts een beperkte hoeveelheid per week aan land brengen. Wat te veel aan tarbot in de netten komt, gaat weer overboord.

Afgelopen zomer hoorden leden van de actiegroep van Noordzeevissers EMK over het Kerstdiner voor daklozen in Rotterdam. Zij boden toen spontaan aan een bijdrage te leveren. De schol en uiterst smaakvolle tarbot, die populair is in toprestaurants, zijn reeds gefileerd. Vrijdag a.s. worden de filets door vissers naar Rotterdam Zuid gebracht. Bak teams staan klaar om de vis op te dienen.

Genoeg vis in de Noordzee

Met de actie in de Victory Outreach Kerk tonen vissers niet alleen hun maatschappelijke betrokkenheid. Zij geven ook een signaal af aan Ngo’s dat het met Noordzeevis wel snor zit. Of dat nu schol (ongeveer 1 miljoen ton geslachtsrijpe exemplaren), tarbot, griet, rog of haai is.

De vissers worstelen met te krappe toebedeelde hoeveelheden tarbot, griet en rog. De alledaagse praktijk op zee laat zien dat deze soorten er hartstikke goed voor staan. De vissers moeten moeite doen om ze te ontwijken en dat duidt op een positieve situatie. [Nieuwsbericht EMK]

VISSERS KOESTEREN EEN GEZONDE ZEE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *