Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

IJsselmeer en Markermeer voorzien van ijsbestendige boeien [video]

2 min read

IJsbestendige boeien

Op de Nederlandse hoofdvaarwegen liggen boeien om de scheepvaart op de juiste koers te houden. IJs op de vaarwegen is een probleem; het beschadigt de boeien en drukt ze van hun plaats.

Voorheen vervingen we daarom in de winter preventief de zomerboeien voor ijsbestendige, onverlichte ijssparren. Rijkswaterstaat ontwikkelde nieuwe sparren mét verlichting die tegen winterse omstandigheden bestand zijn. Na een proef in 2015 zijn het IJsselmeer en het Markermeer nu geheel voorzien van deze boeien die het hele jaar door kunnen blijven liggen.

Slim lichthoedje

Voorheen verving Rijkswaterstaat, als er een langdurige vorstperiode werd verwacht, op veel plekken in Nederland de zomerboeien voor pilaarvormige ijssparren. Deze boeien waren veel minder vatbaar voor beschadigingen. Deze ijssparren waren echter niet verlicht, waardoor alleen dagvaart mogelijk was. De nieuw ontwikkelde ijssparren hebben een slim lichthoedje met een zonnecel, die zorgt voor duurzame verlichting en die niet kapot gaat door het ijs. Zelfs in de donkere wintermaanden laadt deze zich voldoende op om goed licht te geven.

Geschikt voor zomer en winter

Na een succesvolle proef in 2014, vervingen we vorig jaar op het IJsselmeer, het Markermeer en op de Waddenzee al deels de oude boeien voor winterbestendige ijssparren. Deze kunnen het hele jaar blijven liggen. Dit jaar hebben we de resterende boeien op het IJsselmeer en het Markermeer gewisseld.

Zuid-Holland en Zeeland

Uiteindelijk willen we alle Nederlandse hoofdvaarwegen voorzien van boeien die zomer én winter bruikbaar zijn. In 2017 wordt de toepassing van winterbestendige boeien uitgebreid naar verschillende wateren in Zuid-Holland en Zeeland, zoals het Noord Volkerak en de Oosterschelde.

Veilig, goedkoper en duurzaam

Het steeds meer jaar rond toepassen van winterbestendige ijssparren levert Rijkswaterstaat een flinke kostenbesparing op, omdat minder uitgevaren hoeft te worden om te wisselen. Verlichte ijssparren dragen ook in de winter bij aan de zichtbaarheid en dus aan de veiligheid. Zo werkt Rijkswaterstaat aan efficiënte oplossingen voor de vaarweg in de winter: veilig, goedkoper en duurzaam. [Nieuwsbericht Rijkswaterstaat 23 december 2016]

Video: Winterbestendige boeien. Gepubliceerd op 20 dec. 2016 door Rijkswaterstaat

Het hele jaar door zorgen we voor een vlotte en veilige doorvaart op onze vaarwegen. We hebben winterbestendige boeien geplaatst, die het hele jaar kunnen blijven liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *