Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Belgische Z-582 gekapseisd

2 min read

Voor de Britse kust is dinsdagnacht de Belgisch kotter Assanat Z582 uit Zeebrugge gekapseisd

Voor de Britse kust is dinsdagnacht de Belgisch kotter Assanat Z-582 uit Zeebrugge gekapseisd. Er waren drie mensen aan boord. Een daarvan werd met een Engelse reddingshelikopter van de romp van het schip gehaald en naar het ziekenhuis overgebracht.

Twee opvarenden waren Belgen, een derde heeft de Spaanse nationaliteit. Rond het middaguur is een tweede bemanningslid, met de Belgische nationaliteit, teruggevonden in zee. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar is ondertussen bezweken aan zijn verwondingen.

De Spaanse visser is nog altijd vermist. De kans dat hij het overleeft, is klein, zegt het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende. De temperatuur van het zeewater is op dit moment 8 graden Celsius.

Er werd met man en macht gezocht naar de laatste drenkeling, met zowel Engelse als Belgische reddingshelikopters, twee redding vaartuigen vanuit Ramsgate, aan de Engelse kust, en een koopvaardijschip.

Duikers hebben inmiddels een eerste keer het wrak verkend op zoek naar die laatste opvarende, maar dat leverde geen positieve resultaten op. Omdat het schip in Britse wateren ligt, zijn het de Britse autoriteiten die de actie coördineren. Zij beslissen later of er nog verder wordt gezocht naar de derde visser

Belgisch staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) leeft mee met de slachtoffers: “Dit ongeluk toont aan hoe gevaarlijk het werken op zee kan zijn. Een vissersboot blijft een kwetsbaar vaartuig.” Hoe het onderzoek nu verder zal verlopen, is nog niet helemaal duidelijk. “De federale instantie die instaat voor scheepsongevallen zal nu overleggen met de Britse collega’s. Dan moet duidelijk worden wie de leiding van het onderzoek op zich neemt en hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *