Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zeldzame rode zeedraak voor het eerst levend gefilmd [video]

2 min read

De rode zeedraak (Ruby Seadragon) leeft op een diepte van ongeveer 50 meter.

Hij bestaat officieel pas sinds 2015 en niemand had het diertje ooit levend gezien. Nu zijn er voor het eerst opnamen naar buiten gekomen van een levende rode zeedraak voor de Australische westkust.

De opnames zijn al in april vorig jaar gemaakt. Voor de zoektocht maakten de onderzoekers gebruik van een mini R.O.V. Het duurde een paar dagen, maar toen kwam het dier voor de camera. De rode zeedraak (Ruby Seadragon) leeft op een diepte van ongeveer 50 meter. Door ze te filmen wilden de onderzoekers meer te weten komen over het gedrag van de dieren, lees hier meer.

Het bestaan van de rode zeedraak werd in 2015 bewezen na DNA-onderzoek. Maar alle exemplaren die bekend waren, lagen in musea of waren op het strand dood aangespoeld. Onderzoekers van Scripps Oceanography gingen daarom op zoek naar levende rode zeedraken op een plaats waar er al meerdere waren aangespoeld.

Zeedraken lijken sterk op zeepaardjes. Toch zijn ze geen familie van elkaar. De zeedraaksnuit is een flink stuk langer dan die van een zeepaardje. Bovendien kunnen de draakjes hun staart niet zo krullen als de zeepaardjes. Een ander verschil is dat zeepaardjes overal ter wereld voor kunnen komen, maar zeedraken niet. Die leven alleen voor de Australische westkust.

De rode zeedraak is familie van de gewone zeedraak en de bladerige zeedraak. “De ontdekking bewijst dat het nog steeds mogelijk is om nieuwe felgekleurde vissen te vinden die niemand nog ooit heeft gezien”, zegt de onderzoekster. lees hier meer.

Video: Ruby Seadragon First Glimpse in Wild. Gepubliceerd op 12 jan. 2017 door Scripps Oceanography

Bijschrift video: Researchers at Scripps Oceanography and the Western Australian Museum capture on video the first-ever field sighting of the newly discovered third species of seadragon. As they observed two Ruby Seadragons on video for nearly 30 minutes, the scientists uncovered new details about their anatomy, habitat, and behavior.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *