Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

ILVO heet voortaan ‘voor landbouw, visserij én voeding’

2 min read

ILVO heet voortaan ‘voor landbouw, visserij én voeding'

ILVO blijft ILVO, maar wijzigt zijn baseline naar ‘instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek’. Dit omdat de buitenwereld zich niet altijd bewust is van het feit dat ILVO ook onderzoek uitvoert naar voeding.

Zo’n 80 personeelsleden zijn er dagelijks mee bezig, in de Food Pilot maar ook in de onderzoeksgroepen Voedselveiligheid en Voedingsinnovatie & productontwikkeling. “Wij vinden het logisch dat voedings- en landbouwonderzoek onder één dak gevoerd wordt. De voedingsindustrie kan niet zonder landbouw en omgekeerd”, legt administrateur-generaal Joris Relaes uit.

Dat ILVO bezig is met voeding, is niet nieuw. Sinds 1956 al hielpen wetenschappers van het voormalige Rijkszuivelstation in Melle, zuivelbedrijven bij de ontwikkeling van kazen, melkdranken, yoghurts en andere zuiveltoepassingen. In ILVO’s Food Pilot, opvolger van dat Rijkszuivelstation, is dat niet anders. De werking werd zelfs uitgebreid. Behalve naar zuivel wordt er in de testfabriek nu ook onderzoek gevoerd naar vlees- en visproducten, groenten en fruit, droge of verse gecombineerde bereidingen, chocolade en zelfs non-food (bv. cosmetica en veevoeder). En behalve met zuivelbedrijven werken de wetenschappers met alle mogelijke voedingsbedrijven, hoeveverwerkers, groothandels en distributeurs.

Daarenboven heeft ILVO twee onderzoeksgroepen die werken rond voeding: de groep Voedselveiligheid en de groep Voedingsinnovatie & productontwikkeling. In totaal gaat het om zo’n 80 personeelsleden. “Zij zijn dagelijks bezig met voeding, in nauw overleg met hun collega’s die werken rond landbouw. Iets wat wij logisch vinden. Landbouw- en voedingsonderzoek versterkt elkaar. In onze nieuwe projecten, zoals het Genesys-project rond valorisatie van nevenstromen, vormen onze landbouw- en voedingsonderzoekers zelfs vaak samen een expertisegroep”, klinkt het.

Ondanks deze historische en volgens ILVO logische verwevenheid, is ze in de buitenwereld nog te weinig bekend. “Daarom passen we onze baseline aan. Voortaan kunnen mensen niet meer missen dat wij onderzoek voeren ‘van grond tot bord’”, besluit Relaes.

ILVO maakt het nieuws bekend op de landbouwbeurs Agriflanders in Gent. Beursvoorzitter Georges Van Keerberghen pikt er graag op in. “Ook wij willen evolueren naar een beurs waar voeding een plaats heeft. De komende edities hopen we voldoende voedingsbedrijven aan te trekken, zodat de primaire verwerking naast de landbouw en de toeleveranciers ook duidelijk vertegenwoordigd is.” [Nieuwsbericht Vilt 13-01-2017]

Lees ook: ILVO heeft nieuwe roepnaam: ILVO is óók VOEDING

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *