Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Meer steuren in de Noordzee gemeld

2 min read

Gemerkte steur gevangen door de TH 10 woensdag 6 april 2016.

Een herhaalde oproep in vakblad Visserijnieuws heeft maar liefst vijf nieuwe meldingen van steuren gevangen in de Noordzee opgeleverd.

De vangstmeldingen worden momenteel door experts onderzocht, maar afgaande op de foto’s die door de beroepsvissers zijn aangeleverd, zijn het naar alle waarschijnlijkheid allemaal zeldzame Europese Atlantische steuren.

Schipper Frits van Dellen van de LO28 meldde afgelopen weekend een 103 centimeter lange steur in de netten. Na het maken van een foto ging de steur weer levend overboord.

Hendrik Visser van de UK200 liet weten vorig jaar tijdens de langoustine-visserij voor de Deense kust vier steurtjes gevangen en weer losgelaten te hebben, twee kleine exemplaren en twee grote van ongeveer een meter.

Jelle Kramer van de UK87 had er begin vorig jaar ook één in de netten, net als de viskotter TX94. En een half jaar geleden ving de garnalenkotter N79 een steur voor de Belgische kust. Eerder had de LT162 ‘Hendrik Brands’ ook al een steur gemeld. Alle steuren zijn levend teruggezet. De kans dat zij dit avontuur hebben overleefd is groot, het zijn robuuste dieren met stevige beenplaten.

Naast deze zes nieuwe meldingen zijn in Nederland twaalf vangsten van uitgezette Europese steuren gemeld over een periode van vier jaar. De eerste meldingen stammen uit 2012, want zowel in de zomer van 2012 als in die van 2015 werden circa vijftig steuren in de Rijn vrijgelaten, met een opvallend merkje in de rugvin.

De steuren die nu gemeld zijn hebben geen merkje en moeten dus afkomstig zijn van andere uitzettingen in Frankrijk en Duitsland. Omdat het merendeel van de nieuwe steurenvangsten in de noord (gedeelte van de Noordzee boven Nederland) gevangen is en de vissen drie tot vijf jaar oud worden geschat, is het vermoeden dat deze steuren zijn losgelaten in de Elbe in 2012 of 2013…

>>> Lees hier verder en kijk de foto’s op Nature Today <<<

Relevant: LT162 ‘Hendrik Brands’ vangt zeldzame steur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *