Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe rustplaats voor laatste Belgische IJslandvaarder

1 min read

Na 69 jaar werd maandag het schip ‘François Musin’ O-305 in Antwerpen uit het water getild.

Na 69 jaar werd maandag het schip ‘François Musin’ O-305 in Antwerpen uit het water getild. De IJslandvaarder wordt de komende jaren gerestaureerd en ondergebracht in een nieuw maritiem museum.

Twee kranen, met een hijsvermogen van 700 ton, tilden maandag de laatste Belgische IJslandvaarder uit het water zo meld de Gazet van Antwerpen hier.

De François Musin, genaamd naar een bekende Oostendse marineschilder, voer van 1948 tot 2005 tussen Oostende en IJsland om daar vis te vangen. Daarna groeide het schip uit tot een varend erfgoedstuk, dat maandag een nieuwe plek kreeg in het Antwerpse Droogdokkenpark.

Daar wordt het gevaarte de komende jaren grondig gerenoveerd door de vzw Werkvormm. Dat is een organisatie die kort-geschoolde werkzoekenden en erkende vluchtelingen de kans biedt om ervaring op te doen en zich om te scholen tot knelpuntberoepen als lasser en industrieel schilder.

Na afloop van de restauratie, die ongeveer negen jaar zal duren, wordt het schip ondergebracht in het nieuwe Museum voor Maritiem Erfgoed, dat in 2023 zijn deuren opent op het Eilandje. Het ambitieuze erfgoedproject kost in totaal 2 miljoen euro, waarvan Erfgoed Vlaanderen ongeveer 80 procent op zich neemt.

Klik hier voor een video reportage op de website van de Gazet van Antwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *