Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Wetenschappers vinden gigantische paalworm [video]

1 min read

Deze grote paalworm werd voor het eerst beschreven in de achttiende eeuw. Maar niemand had enig idee hoe het dier er binnenin uitzag

Bij de Filipijnen hebben wetenschappers een gigantische paalworm gevonden. Hoewel het bestaan van de dieren al honderden jaren erkend wordt, is het de eerste keer dat een levend exemplaar onderzocht kon worden.

Deze grote paalworm werd voor het eerst beschreven in de achttiende eeuw. Maar niemand had enig idee hoe het dier er binnenin uitzag. Per toeval werden onderzoekers gewezen op een documentaire op de Filipijnse tv waarin beelden werden vertoond van de bizarre wezens in een ondiepe lagune.

De wetenschappers haastten zich er naartoe en daar troffen ze inderdaad levende exemplaren van deze paalworm aan. De naam doet vermoeden dat het om een worm zou gaan, maar eigenlijk is het een in zee levend tweekleppig weekdier.

Eentje werd naar boven gehaald. Hoofdonderzoeker Daniel Distel – die al 20 jaar gefascineerd is door de beesten – waste voorzichtig de modder van de schelp en tikte de kap eraf. Vervolgens liet hij de slijmerige ‘worm’ naar buiten glijden. In onderstaand filmpje is te zien hoe hij te werk ging.

De details over het gevonden exemplaar zijn hier gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Video: Discovery of Kuphus polythalamia. Gepubliceerd op 17 apr. 2017 door Before It’s News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *