Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Uitnodiging herbevolking jonge paling

2 min read

De historische palingaak Korneliske Ykes II legt op 24 mei aan in Woudsend, foto DUPAN

Stichting DUPAN zet woensdag 24 mei in samenwerking met het ministerie van Economische zaken meer dan een half miljoen jonge palinkjes uit in Friesland. Beroepsvissers uit Friesland zetten de palinkjes vanaf hun boten in het water.

Met deze herbevolking van de Friese wateren wordt een flinke impuls gegeven aan de palingstand.

De jonge paling die vrijdag wordt uitgezet, zogenaamde pootaal, kwam begin dit jaar als glasaal aan bij de Franse kust. De afgelopen maanden hebben ze in een Nederlandse kwekerij doorgebracht om groter en sterker te worden, en zijn ze van glasaal (doorzichtig) veranderd in pootaal. Ze worden nu weer vrijgelaten om de Friese wateren te herbevolken.

Dat levert een direct natuurvoordeel op: in veel gebieden waar grote hoeveelheden glasaal voor de Europese kustbarrières zich ophopen, zoals de Engelse en Franse riviermondingen, zou anders het overgrote deel sterven. Door ze in het zoete water uit te zetten kan een groot deel overleven. Sinds 6 jaar wordt aan de Europese kusten een toename van de palingstand gemeten.

Glasaal wordt meegevoerd door oceaanstromingen vanaf hun geboorteplek in de 6.000 kilometer verderop gelegen Sargassozee (Bermudadriehoek). De jonge palingen kunnen niet zelfstandig langs de Europese kustbarrières komen, om zoetwater te bereiken waar ze op kunnen groeien. In heel Europa geldt daarom de verplichting om jonge paling in zoetwater uit te zetten. Dit ligt vast in de Europese Aalverordening en het Nederlands Aalbeheerplan.

De pootaal wordt uitgezet in door de overheid geselecteerde gebieden. Wanneer ze tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit deze gezonde leefgebieden naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen.

Programma 24 mei 2017

09.45 – 10:00 uur Ontvangst met koffie en thee in restaurant Omke Jan

10:00 uur – 10.30 Uitladen pootaal, tellen, wegen, controle

11:00 uur Vertrek boot voor uitzet, mogelijkheid tot meevaren (graag aanmelden)

12:30 – 13:00 uur Einde programma

Adres:                        Restaurant Omke Jan, Iewal 44, 8551 PT Woudsend

Parkeren:                   parkeerterrein Op ’e Romte (bij de Spar), 5 minuten lopen

Wat is er te zien?

De pootaal die wordt uitgezet is afkomstig uit een Nederlandse kwekerij en komt per vrachtauto aan in Friesland. In Woudsend is te zien hoe de pootaal wordt uitgeladen, geteld, gewogen en gecontroleerd op kwaliteit. Beroepsvissers laten de honderdduizenden krioelende aaltjes te water. Er zijn woordvoerders aanwezig van Stichting DUPAN. Meevaren met de vissers is mogelijk.  Tevens is de historische palingaak aanwezig in Woudsend. [Dit is een origineel bericht van Stichting DUPAN 19 mei 2017]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *