Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Arctic Sunrise aangehouden door Noorse Kustwacht

2 min read

Het Greenpeace schip Arctic Sunrise en 35 bemanningsleden zijn door de Noorse Kustwacht gearresteerd na protesten binnen de veiligheidszone van een booreiland van Statoil in het Korpfjell-veld.

Het Korpfjellveld is het noordelijkste olieveld in de Barentszee, gelegen op 74 graden noord, ongeveer 415 kilometer van het vasteland van Noorwegen.

Bij een protestactie tegen het boren zijn de Greenpeace-activisten donderdag binnen de veiligheidszone van 500 meter van het booreiland ‘Songa Enabler’ gegaan met kajaks en een drijvende wereldbol met handtekeningen van mensen over de hele wereld die een einde willen maken aan het boren daar, zo meldt de Barents Observer.

De Noorse politie heeft de demonstranten bevel gegeven het veiligheidsgebied te verlaten. Toen Greenpeace weigerde te vertrekken, heeft de politie in Tromsø de Noorse Kustwacht gevraagd om maatregelen te nemen.

Bemanningsleden van het Kustwacht schip enterden kort daarna de Arctic Sunrise, namen het schip in beslag en arresteerden alle 35 bemanningsleden aan boord.

De politie meldt in een persbericht dat Statoil toestemming heeft van de Noorse autoriteiten om in het gebied te boren. ‘’Personeel en kleine boten van de Arctic Sunrise hebben de veiligheidszone niet verlaten, ondanks het verzoek dit te doen, waardoor ze de olieboring storen. Dit schendt Noorse belangen’ aldus het persbericht.

Hoofd van Greenpeace Noorwegen, Truls Gulowsen, betwist dat de Noorse Kustwacht het recht had om het schip te arresteren. ‘’ De kustwacht heeft geen recht om ons schip te enteren. Protest op zee is een internationaal erkend recht, gerelateerd aan de vrijheid van navigatie. We nemen actie tegen deze arctische boring in een gebied waar onze rechten om te protesteren zijn beschermd volgens het internationaal recht. De Noorse regering kan dit niet rechtvaardigen’’.

De Arctic Sunrise word door de Noorse Kustwacht naar Tromsø gesleept, de schepen zullen daar waarschijnlijk in de loop van zaterdag aankomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *