Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Fossielenkerkhof voor Belgische kust ontdekt

1 min read

VLIZ ontdekt uniek fossielenkerkhof voor Belgische kust, foto VLIZ

Het Belgische onderzoeksvaartuig RV Simon Stevin heeft een indrukwekkend fossielenkerkhof in de Noordzee ontdekt. Zo meldt het Vlaams Instituut voor de Zee (Vliz) in een persbericht.

Het betreft onder meer resten van walrussen en wervels van oer walvissen. De vindplaats ligt voor de kust van Zeebrugge, langs de vaargeul ‘Het Scheur’. De afgelopen vijfentwintig jaar waren er al meerder vondsten door beroeps vissers.

Recent sloeg het VLIZ samen met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (NMR) de handen in elkaar om twee gezamenlijke proefvaartochten met de RV Simon Stevin te doen.

Dat resulteerde in enkele opmerkelijke vondsten. De vindplaats blijkt een kolonie walrussen te herbergen met resten van minstens 50 tot 100 dieren, goed voor ongeveer de helft van alle vondsten van walrusskeletdelen in de Noordzee.

Daarnaast zijn er ook nog resten van andere zeezoogdieren gevonden. Naast de resten van walrussen troffen onderzoekers ook botfragmenten aan van een wild paard, oeros of steppenwisent en van een ree. Ook werd er een fossiele naaldboomkegel gevonden en heel wat schelp materiaal verzameld.

‘Het Scheur’ is een bijzondere plaats omdat er een opeenvolging van oude bodemlagen van verschillende leeftijd dicht onder de zeebodem is. Gerichte boringen zullen in de nabije toekomst meer zicht moeten geven op de geologische opbouw en uitgestrektheid van deze lagen.

>>> Lees hier het persbericht van het VLIZ <<<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *