Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vliegende vis boven Terschelling

1 min read

Vliegende vis boven Terschelling, foto EMK –Facebook

In het herfstweer van de afgelopen dagen melden vissers twee bijzondere tropische vangsten. Visser Dries Meijer (NG 21) ving boven Terschelling een vliegende vis. “De eerste in mijn lange loopbaan,” schreef hij op de vissers-app.

Voor de Belgische kust kwam een melding van de schipper van de Z 431, van een voor ons op moment van schrijven nog onbekende soort. U ENIG IDEE? Er is in de verte enige gelijkenis met de zeebrasem.

Onduidelijk is of het hier om dwaalgasten of verkenners gaat. De zee temperatuur in de Noordzee is licht gestegen, wat van alle tijden is. Daardoor verandert de vissamenstelling op bepaalde breedtegraden enigszins. Kwam er vroeger zelden zeebaars in ons zeewater voor, tegenwoordig is dat anders. Kabeljauw daarentegen zit nu vooral wat noordelijker.

De tot nu toe onbekende vis werd 18 jaar geleden in tweevoud al eens gevangen door visser Cees Pasterkamp. Wat maar wil zeggen dat onbekende (trek)vissen wel vaker onbekend water opzoeken. Zo wordt door Schotse en Ierse vissers bijvoorbeeld steeds vaker tonijn gezien, een vis die vroeger vrij algemeen in een groot deel van de Noordzee in bescheiden aantallen werd gevangen. Een reden zou kunnen zijn dat de Noordzee al weer enige tijd bijzonder voedselrijk is. [Nieuwsbericht: EMK –Facebook]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *