Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vlaams proefproject puls visserij op scheermessen?

2 min read

Onderzoeksinstituut ILVO wil via een proefproject proberen of duurzame vangst mogelijk is met de puls visserij.

In België is er bij enkele reders interesse om op scheermessen te vissen, maar dit wordt door de Vlaamse overheid verboden. Onderzoeksinstituut ILVO wil via een proefproject proberen of duurzame vangst mogelijk is met de puls visserij.

In Nederland zijn tegenwoordig niet mosselen of garnalen de meest trendy zeevruchten, maar wel scheermesjes [Ensis]. Ze worden er met tonnen tegelijk uit de Noordzee gevist en geëxporteerd tot in China, meld de website Vilt.

Het vissen op scheermessen is een sterk groeiende business in Nederland. “Even op de grillplaat leggen en een glaasje witte wijn erbij, dan zijn ze fantastisch”, aldus André Seinen van het Nederlandse bedrijf Meromar Seafoods. Scheermesjes zijn de hype van het moment, want in steeds meer restaurants staan ze op de menukaart en ook in supermarkten liggen ze vaker in de rekken.

Scheermessen [Ensis] zijn de langwerpige schelpen die je massaal vindt op het strand. Het zijn exoten: ze zijn hier met ballastwater van schepen uit Amerika toegekomen in de jaren ‘70, vandaag zijn ze het meest voorkomende schelpdier aan de kust.

In België wil onder meer reder Willy Versluys maar wat graag vissen op scheermessen, ook wel mesheften genoemd, maar dit wordt door de Vlaamse overheid verboden omdat er bodemberoering zou plaatsvinden bij de vangst.

Het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) denken dat er wel mogelijkheden bestaan om duurzaam op scheermessen te vissen.

“Meer nog, het zou zelfs goed zijn, want het gaat om een exoot die hier eigenlijk niet thuishoort. We willen een proefproject opzetten om ze met de puls te vangen. Dan ga je ze met elektroden prikkelen en komen ze vanzelf uit de bodem wat veel minder schadelijk is.” zegt Hans Pollet van het ILVO.

De Schotse overheid staat al een gecontroleerd experiment met puls visserij op scheermessen toe. Het doel is om deze visserij verder te verduurzamen. Het experiment is voortgekomen uit overleg tussen de visserijsector, milieuorganisaties en visserijgemeenschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *