Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europese visserijsector vreest afsluiten Britse wateren

2 min read

Vissers uit negen Europese landen die gebruikmaken van de Britse wateren hebben een verklaring ondertekend die de visserij hoog op de agenda moet plaatsen tijdens de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Zij vrezen immers dat zij na de brexit geen toegang meer zullen krijgen tot de Britse wateren. De negen landen verenigden zich in het platform EUFA (European Fisheries Alliance). Nederland en België zijn voortrekkers van het project.

Volgens de visserijconventie van 1964 mogen Europese vissers binnen zes tot twaalf mijl van de Britse kust vissen. Sinds Groot-Brittannië beslist heeft om zich terug te trekken uit de EU, liet de Britse regering verstaan dat het deze conventie wil beëindigen.

Er gaan stemmen op om de Britse wateren af te sluiten voor vissers uit andere landen tot 200 mijl buiten de kust. Als de conventie van 1964 wordt stopgezet, betekent dit ook dat de Britten zelf het recht verliezen om binnen twaalf mijl van de Europese kust te vissen.

Als de Britse wateren na de brexit gesloten blijven voor andere Europese vissers, dan kan dat wel belangrijke gevolgen hebben voor de visserij, niet in het minst voor België. Tussen 2006 en 2015 kwam ongeveer 52 procent van de Belgische vangst uit Britse wateren, goed voor zelfs 59 procent van de omzet. Dat komt omdat er vooral op tong wordt gevist, dat algemeen genomen veel opbrengt.

De gemeenten Urk en Brugge namen daarom het initiatief om samen iets op touw te zetten met de Nederlandse en Belgische havens en vissers, maar dat mondde uiteindelijk uit in EUFA, dat negen Europese landen verenigt. Er werd ook een verklaring opgesteld die afgelopen maandag in het Spaanse Santiago de Compostela werd ondertekend.

EUFA en die verklaring moeten de belangen van de visserij behartigen tijdens de onderhandelingen. Meer dan 60 lokale en regionale overheden sloten zich al aan bij die verklaring, waaronder West-Vlaanderen, Nieuwpoort, Zeebrugge, Oostende en Knokke-Heist. De verklaring wordt ook gestuurd naar bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege, samen met een symbolische geknoopte zanddoek.

Volgens de rederscentrale gaan overal stemmen op, ook in Groot-Brittannië, om te opteren voor een “zachte Brexit”, maar toch blijft de centrale op haar hoede. “Als de Britse wateren volledig afgesloten worden, dan kan dat nefast zijn voor de Belgische visserij, maar we gaan voorlopig niet uit van een ‘worst case scenario'”, aldus Emiel Brouckaert van de Rederscentrale. Voorlopig is visserij nog geen item op de onderhandelingstafel, maar de sector wil klaar zijn tegen de start van die onderhandelingen over de relaties met Groot-Brittannië na de brexit eind maart 2019. [Bron: Vilt]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *